Wat was er een boel commotie over de invoering van de halo in 2018. Na vier jaar met de beschermingsboog hoor je er niemand meer over klagen. Zo zie je maar weer; alles went behalve, eh, nou ja, veel dingen wennen. Ook de naamsverandering van Toro Rosso naar AlphaTauri voelt inmiddels vertrouwd aan. Hoor je bijvoorbeeld ooit iemand zeggen ‘De Vries gaat rijden voor Toro Rosso’?

Toch is het pas drie jaar geleden dat Red Bull haar zusterteam een metamorfose gaf. In dat eerste jaar pakte AlphaTauri een onverwachte overwinning in Monza. Het jaar daarna scoorde Gasly nog wat leuke resultaten, zoals een derde plaats in Azerbeidzjan. Vorig jaar viel het team in een diep dal. De hoogtijdagen van weleer moeten in 2023 terugkomen bij AlphaTauri met deze AT04.

Wat valt op aan de AT04?

De ontwerpers van het team speelde in 2022 de reverse-kaart uit Uno ten opzichte van 2021. Net als bij Red Bull, prijkt de stier van het merk op de F1-auto van 2023 van AlphaTauri. Verder zijn de blauwe en witte kleuren terug van de twee voorgaande jaren. Ook vinden we nieuwe sponsor Orlen terug op de AT04. Door die partner rijdt De Vries in de Nederlandse driekleur.

Coureurs AlphaTauri in 2023

Technisch gezien, mag Nyck de Vries een bloemetje sturen naar Alonso. De onverwachte transfer van ‘Nando zorgde voor een vrij stoeltje bij Alpine. Dat team wilde direct Oscar Piastri inlijven, maar daar dacht die coureur anders over. Uiteindelijk ging Pierre Gasly van AlphaTauri naar Alpine. De Red Bull-leiding koos niet voor een talent uit het eigen juniorenprogramma, maar voor De Vries.

De Nederlander moet zich direct bewijzen tegenover teamgenoot Yuki Tsunoda. De Japanner heeft er twee seizoenen in de F1 opzitten. Hij weet daarin nog niet te overtuigen. Als De Vries direct sneller is, dan zou een vroegtijdig einde van de F1-carrière van Tsunoda op de loer kunnen liggen. We weten immers hoe weinig moeite Red Bull heeft met het wisselen van de poppetjes.

Welke plek eindigde AlphaTauri in 2022?

Vorig jaar had het AlphaTauri een dramatisch seizoen. Het team eindigde in 2022 als negende bij de constructeurs. Coureurs Gasly en Tsunoda kwamen niet verder dan een 14e en 17e met respectievelijk 23 punten en 12 punten. Gasly had als beste finish een vijfde plaats in Bakoe, Tsunoda pakte P7 op Imola. Dat moet dit jaar beter.

Voor 2023 legt teambaas Franz Tost de lat hoog voor de nieuweling binnen het team. ‘Mits onze auto werkt, verwacht ik veel van Nyck de Vries. Hij had een zeer goede test in Abu Dhabi, zijn feedback was erg goed. We zullen hem goed voorbereiden’, zei Tost aan het einde van 2022 tegenover Speedweek. Van 23 tot 25 februari komen we er tijdens de testdagen achter of de F1-auto voor 2023 van AlphaTauri werkt.

Andere F1-auto’s van 2023

Red Bull: RB19

Haas: VF23

Alfa Romeo: C43

Williams: FW45

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)