Circuit Park Zandvoort had wel iets lekker oubolligs, maar de nieuwe naam Circuit Zandvoort kon ons ook wel bekoren. Die kortere naam voerde de lap asfalt in de duinen sinds 2017, nadat Prins Bernhard en zijn vrienden het kochten. Daarbij werd ook de volledige huisstijl omgegooid. Vanaf volgende week wordt de naam weer veranderd, zo laat de organisatie van de Dutch GP weten.

Wat is de nieuwe naam van Circuit Zandvoort?

Vanaf 26 augustus wordt de nieuwe naam van Circuit Zandvoort bekend. Daarbij komt er nieuws over de Grade 1-licentie voor het circuit. Deze licentie moet de FIA afgeven voordat F1-races gereden mogen worden. Dit zal een formaliteit zijn. De F1-race van mei dit jaar ging niet door, maar volgend jaar zou er wel een Dutch GP moeten komen. Een datum is nog niet bekend.

Wat de nieuwe naam van Circuit Zandvoort gaat worden, is gissen. De algemene tendens is dat het een internationaal klinkende naam wordt. Misschien Circuit Sand Continue. Of Zandvoort Beach Circuit. Of gewoon Dutch GP Circuit. Stiekem hopen we wel dat de plaatsnaam Zandvoort in de nieuwe naam blijft – je moet niet alles willen opofferen voor internationaal aanzien.

Hoe oud is het circuit eigenlijk?

De historie gaat terug tot 1939; dan rijden de raceauto’s over een tijdelijk stratencircuit in Zandvoort. Dat bevalt de gemeente goed en ze besluit een circuit aan te leggen. In de duinen, want dat kon toen nog. In 1948 rijden GP-auto’s voor het eerst over de geasfalteerde duinen en vanaf 1952 claimt de GP van Nederland een vaste plek op de Formule 1-kalender.

De laatste F1-race van het millennium wordt gereden in 1985, met legendes als Alain Prost, Ayrton Senna, Nigel Mansell, Martin Brundle, Nelson Piquet en niemand minder dan Niki Lauda, die op die dag de laatste race van zijn carrière rijdt. Lauda start op de tiende plek en rijdt een fantastische inhaalrace om als eerste over de finishlijn te komen, met Prost op zijn staart. Jim Clark won trouwens vier keer de GP van Nederland en is daarmee recordhouder.

Reacties

 • TG heeft op 19 augustus 2020 geschreven:

  Als men niets te melden hebt plaats dan ook niets.
  Veel woorden in het artikel voor een naam dat je niet weet???

  Reageer
 • TG heeft op 19 augustus 2020 geschreven:

  Als men niets te melden hebt plaats dan ook niets.
  Veel woorden in het artikel voor een naam die je niet weet???

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)