Een hoop mensen betalen nog lang na het halen van hun diploma de DUO maandelijks een bedrag om de studieschuld af te lossen. Maar stel je eens voor dat ome DUO voor de rest van jouw leven de helft van je salaris eist omdat ze jou ooit financieel hebben bijgestaan. Dat zou van de zotte zijn, toch? Wissel nu de DUO om met een investeerder en een skeere student met Nyck de Vries.
In 2018 maakte de partij Investrand een bedrag van 250.000 euro naar Nyck de Vries over om zijn racecarrière levend te houden. Racen kost nu eenmaal een hoop geld en McLaren had gezegd dat ze de geldkraan gingen dichtdraaien. De Nederlandse coureur was blijkbaar wanhopig en de investeerder maakte daar dankbaar gebruik van, maar heeft daar nu ongetwijfeld spijt van.
In het contract staat dat als De Vries vóór het einde van 2022 in de F1 terecht zou komen, hij de helft van zijn inkomsten moet overmaken aan zijn geldschieters. Voor de rest van zijn carrière. Investrand hoopte natuurlijk op de volgende Max Verstappen om zo met een investering van 250.000 euro voor de komende tien jaar zo’n 20 miljoen euro per jaar binnen te harken.
De race uit 2022 komt Nyck de Vries duur te staan
De Vries ging pas bij AlphaTauri aan de slag als coureur in 2023. Je zou dus zeggen dat Investrand kan fluiten naar de centjes, maar de investeerders menen dat de invalbeurt van de Vries in Italië in 2022 ook telt. Vanaf dat punt willen ze de helft van het salaris van de Vries hebben, plus hun 250.000 euro terug én rente. Investrand stapte daarom naar de rechter om dit geld terug te halen.
De rechter geeft de investeerders gelijk. De invalrace in Italië telt als het begin van de F1-carrière van de Vries, hoe kort deze loopbaan ook was. Nu moet de Nederlandse coureur de helft van zijn AlphaTauri-salaris overmaken én de helft van alle centjes van sponsordeals uit die tijd. En dan ook nog die kwart miljoen euro, plus een beetje rente.
Een deal met de duivel
Het is logisch als jij een kwart miljoen investeert in een bedrijf of iemands carrière, dat je voor het risico beloond mag worden. En Nyck de Vries was er natuurlijk zelf bij toen hij het contract tekende, maar dit voelt heel erg als een deal met de duivel. Het riekt naar het misbruik maken van iemand z’n wanhopige situatie met een onredelijk contract om zo je eigen vermogen nog verder te laten groeien. En helaas is de rechter het daar wel mee eens.
De investeerder is in ieder geval blij dat ze een 28-jarige kerel een paar ton armer hebben kunnen maken: ‘Ik ben blij dat we nu door de Rechter in het gelijk gesteld zijn al betreur ik natuurlijk dat deze procedure nodig was.’ Ook geeft hij nog een klein sneertje na: ‘Dat neemt niet weg dat ik Nyck al het mogelijke succes toe wens in het vervolg van zijn nu al indrukwekkende autosport carrière, al zal die niet meer in de Formule 1 zijn.’
Reacties