Onvrijwillig demonstreerde Max Verstappen – met wat hulp van Hamilton – gisteren op Silverstone hoe veilig moderne F1-auto’s zijn. Zelfs na een klap van 51 g kon de coureur uitstappen en op eigen kracht naar de ambulance lopen. Voordat hij werd overgevlogen naar het ziekenhuis moest hij een 30-minutencheck doen in het medische centrum. Onderdeel van die check is een vragenlijst die F1-coureurs krijgen na een harde crash.

De vragenlijst die F1-coureurs krijgen na een crash

Na de crash bracht een ambulance Max Verstappen naar het medisch centrum bij het circuit. Daar onderging hij volgens teambaas Christian Horner een zogenoemde 30-minutencontrole. Uiteraard zullen ze daar eerst de belangrijkste zaken bekijken, zoals of alle vingers nog aanwezig zijn. Maar na een klap van 51 g kan er meer aan de hand zijn, vooral op plekken waar je het niet ziet. Daarom krijgen de F1-coureurs een specifieke vragenlijst.

Olav Mol legde het uit tijdens de rode vlag. Aan het begin van het F1-seizoen moeten alle coureurs een vragenlijst beantwoorden. Dit kunnen de meest uiteenlopende vragen zijn, bijvoorbeeld de naam van iemands oma. De interviewers noteren hoe lang de coureurs erover doen om de vragen te beantwoorden. Na een crash, zoals op Silverstone, komt de vragenlijst voor F1-coureurs wederom tevoorschijn.

Nadat Verstappen gisteren uit het wrak was gestapt, moest hij dus ineens willekeurige vragen gaan beantwoorden, misschien wel over de naam van zijn eerste huisdier of zijn lievelingseten. Maar wel met een goede reden, dus. Wederom wordt dan gemeten hoe lang het duurt voordat er antwoord is. Duurt het ineens een stuk langer voordat Max antwoordt, dan kan er sprake zijn van bijvoorbeeld een hersenschudding of andere schade aan de hersenen.

Altijd een helikopter

Verder staat er altijd een medische helikopter klaar bij een F1-race. Als de heli niet kan opstijgen, bijvoorbeeld door dichte mist, moet er gewacht worden met racen tot de omstandigheden goed genoeg zijn. Gisteren werd Max Verstappen met die helikopter na de 30-minutencheck naar het ziekenhuis gebracht. Daar onderging de Nederlandse coureur diverse onderzoeken en scans, waarna hij gezond en wel genoeg werd bevonden om naar huis te mogen.

Advertentie

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer
Advertentie