Sinds BMW’s M-divisie in 1972 van start ging, hebben slechts drie auto’s ooit officieel de bijnaam ‘CSL’ gedragen. De originele 3.0 CSL waar iedereen van een bepaalde leeftijd giechelig van wordt, de E46-generatie M3 CSL die het donkere hart van het internet verwarmt – en sinds kort de nieuwste M4 CSL. Maar dat betekent niet dat BMW niet meermaals met het idee van meer CSL’s speelde.

Er waren vier geheime CSL-prototypes die al die jaren in de krochten van het BMW-hoofdkwartier in München verbleven. Ze mogen nu voor het eerst naar buiten om aan het publiek getoond te worden. Eén daarvan klinkt als de meest buitensporige auto die ooit door de BMW M-divisie bedacht werd. De letters CSL staan trouwens voor ‘Coupé Sport Leichtbau’.

Lees ook: Waarom de nieuwe M4 weer CSL heet en geen GTS

BMW M3 CSL V8 (E46)

Sta ons toe je aan de BMW voor te stellen die je altijd al had willen hebben: de M3 E46 die je hierboven ziet. ‘Maar de BMW M3 E46 bestaat al als CSL’, horen we je jammeren. Niet zoals deze. Deze CSL heeft de V8 van de E39 M5. Hij heeft 430 pk uit een 5,0-liter achtcilinder. ‘De amusementswaarde is hoog’, merkte BMW M hilarisch op. Oh, en we zijn je voor: we weten dat de E46 GTR óók een V8 had.

BMW M5 CSL (E60)

Over M5’s gesproken, M deed er ook een als CSL. Het is deze E60 sedan die eruitziet als een reclameauto, of misschien een sponsorauto. Blijkbaar werd bij dit monster de capaciteit van de 5,0-liter V10 verhoogd tot 5,7 liter, en klinkt hij als een oude Formule 1-auto. Hij draait een heerlijke 9.000 tpm. Deze monsterlijke M5 profiteerde van een vermogensboost tot ongeveer 630 pk. De V10 is gekoppeld aan een versnellingsbak met dubbele koppeling en de auto heeft ongeveer 150 kilo verloren.

BMW M6 CSL (E63)

Zijn zusterauto – de E63 M6 die je hierboven ziet – kreeg dezelfde opgewaardeerde V10-motor als het M5 CSL-prototype, dezelfde dubbele koppeling en werd met 100 kilo uitgekleed. Maar de M6 CSL verschilt van de M5 op het vlak van actieve aero: een beweegbare frontsplitter en actieve achtervleugel voor een betere luchtstroom. Er zijn ook aero-vriendelijke buitenspiegels. Volgens BMW is hij ‘zeer, zeer stabiel’ op snelheid.

BMW M2 CSL (F87)

Ten slotte onthult de BMW M2 CSL (F87), met elementen van de M4 GTS en een opgewaardeerde motor met een vermogen van 450 pk. Daarnaast zijn er kuipstoelen, een rolbeugel, een carbon achtervleugel en koolstof-keramische remmen. Mocht je ooit nog inspiratie zoeken voor een nieuw projectje, check dan de onderstaande video.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)