Er zijn nog altijd genoeg mensen die de zomer doorrijden op winterbanden. Niet direct levensgevaarlijk, zeker niet als je altijd heel rustig rijdt, maar winterbanden presteren wel slechter in de zomer. Bovendien slijten ze sneller en zullen ze voor een hoger brandstofverbruik zorgen.

Ter demonstratie maakte BMW een tijdje geleden een mooie video waarbij drie identieke M4’s met verschillende banden een paar proeven doen. Eén auto staat op zomerbanden, de andere op winterbanden en ter referentie staat er eentje op de sportieve semi-slick. De testen worden gedaan in de zomer.

Het is geen puur wetenschappelijk onderzoek, want alle proeven worden slechts één keer gedaan en er zijn wat variabelen (zoals de bestuurder). Ook zeggen ze niets over de temperaturen of de bandendruk. Maar het geeft een mooie indicatie van hoe winterbanden in de zomer presteren. Duidelijk is in ieder geval dat de winterbanden in de zomer onderdoen voor de zomerbanden.

Zoveel slechter presteren winterbanden in de zomer

Zo komt de BMW M4 op winterbanden slechter weg bij een sprint op droog asfalt, heeft hij minder grip bij de slalom en is de remweg langer. Bij een snelheid van 150 km/u is de remweg zelfs 16 meter langer op winterbanden dan op zomerbanden. De semi-slick snoept daar overigens nog eens 7 meter van af. Check hieronder de video.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)