Als de Fiat 500 een persoon was, dan zou ie vast iets te klagen hebben over de brutale jeugd en je regelmatig vragen hoeveel cent een ijsje vroeger was. Want de moderne Fiat 500 zoals de meeste hem kennen, is hoogbejaard. Waar een gemiddelde auto na zo’n drie jaar een facelift krijgt en na zes tot zeven jaar wel met pensioen mag, gaat de Fiat 500 al zeventien jaar mee. Maar helaas is pas geleden het doek gevallen voor het populaire model. Rouw niet te lang: er is goed nieuws.

De Fiat 500 heeft zijn voorouders trots gemaakt, dat kun je wel stellen. De originele Fiat 500 was van 1957 tot 1975 in productie, dus net één jaartje langer. De Fiat 500 uit 2007 had dit waarschijnlijk ook wel gered als de EU-wetgeving niet was veranderd. Sinds deze maand gelden er strengere eisen. Het was waarschijnlijk te duur om de verouderde Fiat met benzinemotor nog een keer aan te passen met de benodigde veiligheidssystemen. Ook de Suzuki Jimny en de Mitsubishi Space Star sneuvelden door deze eisen.

Dat de kleine Fiat zo lang in productie bleef, is niet gek. Het is een beetje de GTA 5 onder de auto’s: hij blijft door de jaren heen populair. In 2021 rolde het 2,5 miljoenste exemplaar uit de fabriek. In 2016 kreeg de kleine Fiat trouwens een facelift. Ook introduceerde Fiat onder het Abarth-merk leuke sportieve uitvoeringen met 140 tot 180 pk. In 2013 bouwden ze voor de Amerikaanse markt zelfs een volledig elektrische versie, die je hier soms tegenkomt.

Is het nu klaar met de Fiat 500?

Fiat 500 drie generatie schuin voor met Fiat 500e

De elektrische Fiat 500e blijft gewoon in productie. Als je de benzineversie naast de batterijauto zet, dan zie je dat dit wel echt twee verschillende auto’s zijn, vandaar dat we de auto uit 2007 eren met dit losse berichtje. Het gebeurt niet vaak dat een auto zijn zeventiende verjaardag mag vieren, dus dat laten we niet onopgemerkt voorbijgaan.

En er is nog goed nieuws voor benzineliefhebbers: van deze elektrische Fiat 500 gaat het merk opnieuw een benzineversie maken met een hybride aandrijflijn. Wanneer deze precies komt, is niet bekend. Tot die tijd moeten we het even stellen zonder Fiat 500 met benzinemotor. Een zeventiende verjaardag zal deze waarschijnlijk in Europa niet halen, want in 2035 is het – zoals het er nu naar uitziet – klaar met de benzinemotor.

Reacties

  • Josee heeft op 16 juli 2024 geschreven:

    Behalve de Fiat 500 cabrio na 6 jaar moet je al nieuw dak. Waardeloos dus…..kost je 3000 eu
    ro. Ben dus een zeer teleurgestelde Fiat 500 rijder.

    Reageer
  • Tom heeft op 16 juli 2024 geschreven:

    Ik word nog regelmatig vrolijk van een leuke uitvoering, als ik er één zie. Jarenlang mee rond getuft, op alle vlakken een tijdloze auto. 🙂

    Reageer
  • Henk heeft op 15 juli 2024 geschreven:

    Eigenlijk is dit een fantastisch ontwerp. Deze auto ziet er na 17 jaar nog steeds modern uit. Veel auto’s die toen nieuw verkocht werden, zien er inmiddels totaal verouderd uit.

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)