Wanneer je een BMW 318i koopt met een bescheiden viercilinder en deze tot aan de carrosserie aan toe helemaal ombouwt tot een M3 – mag je het dan een BMW M3 noemen? Of blijft het altijd een 318i met een M3-motor? Volgens de verkoper van deze BMW klopt het laatste, want hij verkoopt een BMW 325ix Sport Wagon mét een S54-motor. Wij noemen het gewoon een BMW E46 M3 Touring, als je het niet erg vindt.

Deze Amerikaanse BMW 3-serie Touring uit 2001 bracht het grootste deel van zijn leven door als vierwielaangedreven 325i, tot iemand de auto vorig jaar kocht, samen met een M3 van de E46-generatie als donorauto. Het zal geen toeval zijn dat er drie jaar geleden een wereldwijde gebeurtenis was waardoor de meeste mensen iets meer vrije tijd hadden dan voorheen én (letterlijk) geen bestemming voor hun vakantiegeld.

Niet alleen de volledige aandrijflijn is overgeheveld naar de stationwagen, zelfs de bredere wielkasten áchter zijn in de carrosserie gelast. Op alle manieren is dit de E46 M3 Touring die BMW nooit in productie nam. Overigens bouwde BMW zelf ooit één keer een M3 Touring van deze generatie, maar verder dan een concept kwam het nooit. Die zag er nagenoeg hetzelfde uit als deze auto, op wat kleine details na, zoals een andere diffuser, een knipperlicht in het voorscherm en koplampsproeiers na.

Kleine aanpassingen aan de BMW E46 M3 Touring

De remmen komen van Porsche en de schroefset van Bilstein. Ook zijn er wat andere leuke extraatjes zoals een koolstofvezel veerpootbrug en H&R-stabilisatorstangen. Binnenin zien we de pookknop van een F90-generatie M5 en Recaro Sportster-kuipstoelen. Het goede nieuws is dus dat ie een handbak heeft. Een short shifter zou voor een kortere slag van de pook moeten zorgen. Door de hele auto zijn er kleine tweaks uitgevoerd, maar het ziet er allemaal redelijk origineel uit. Liefhebbers zouden het OEM+ noemen.

De motor is volledig gereviseerd en kreeg iets grotere zuigers. Sinds de revisie zou de auto zo’n 20.000 hebben gelopen en de stand van de M3-tellerbak staat op nog geen 110.000 kilometer. Het hoogste bod staat momenteel op omgerekend 27.000 euro bij Bring A Trailer. Je moet hem vanuit Californië nog wel even naar Nederland halen. Oh, en zou je ons een groot plezier kunnen doen en de M3-badge achterop ongeveer één centimeter naar links kunnen opschuiven? Onze dank is groot.

Reacties

  • R V L heeft op 17 augustus 2024 geschreven:

    Dit is LETTERLIJK mijn droom…

    Reageer
  • Roy heeft op 17 augustus 2024 geschreven:

    Wat een mooi exemplaar 😍

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)