Nee nee, flitskasten zijn er heus niet met het doel om de staatskas te spekken. Vorige maand bleek dat in een paar maanden tijd er voor 5 miljoen euro aan boetes is uitgeschreven door de flexflitsre, en dat alleen op de A1. Volgens landelijk verkeersofficier Achilles Damen zijn de bakken met geld bijzaak. Het hoofddoel van flexflitsers is de Nederlandse wegen veiliger maken. En dat lukt ook.

Het aantal snelheidsovertredingen op de A1 is sinds 29 juni van 1.200 boetes per dag naar 500 boetes gegaan. Niet alleen het aantal bonnen is gedaald. ‘Je ziet echt dat de snelheid eruit gaat en mensen zijn eerder oplettend omdat ze weten dat ze gecontroleerd worden’, zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat tegen RTL Nieuws. Ook blijkt dat we in het weekend meer boetes rijden dan doordeweeks.

Flexflitsers pakken mensen vaker in het weekend

In de eerste weken waren er van maandag tot vrijdag gemiddeld 1.000 overtredingen per dag en 2.000 in het weekend. Het gemiddelde daalde naar 300 boetes doordeweeks en 1.000 in het weekend. Volgens de landelijk verkeersofficier komt dit doordat dagjesmensen nog weleens verrast worden; je kunt je voorstellen dat mensen die elke dag dezelfde route naar werk rijden, weten waar ze staan.

Lees ook: Wetswijziging maakt ‘gratis’ boetes aanvechten een stuk lastiger

Het succes van de verplaatsbare flitsers zorgt ervoor dat we extra kasten gaan inkopen. Nu hebben we dertig flexflitsers, maar dat moeten er aan het begin van 2024 vijftig zijn. Vervolgens moet dit aantal groeien naar 125 stuks in 2026. Waar de nieuwe mobiele flitspalen komen staan, is niet bekend. De politie kijkt waar mensen vaak te hard rijden en zetten daar een flitser neer. Ook bij wegwerkzaamheden worden de flexflitsers ingezet.

Reacties

  • Jacquesss heeft op 9 november 2023 geschreven:

    Flexfliters. Ik dacht aan flexfitters, flexibele loodgieters, maar nee.

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear