
Denk je aan wijn, dan denk je aan Italië of Frankrijk. Maar wist je dat Georgië het oudste wijnland ter wereld is? Nog zoiets: pasta komt eigenlijk uit China. Denk je aan de beruchte en geliefde wankelmotor, dan denk je automatisch aan Mazda. Hoewel het Japanse merk de techniek omarmde, was het niet het eerste merk dat de motor van (foute Duitser) Felix Wankel toepaste. Dat was het automerk NSU, dat later Audi NSU Auto Union AG werd – nu bekend als Audi.
Het is dus niet zo vreemd dat Audi vijftien jaar geleden met de gedachte speelde om de wankelmotor te herintroduceren. Audi wilde geen vuurspuwend monster creëren dat klonk als een zwerm boze bijen, maar juist een verstandige hybride. In 2010 hebben ze zelfs werkende prototypes gebouwd. Het idee was een volledig elektrische Audi A1, maar dan met een compacte benzinemotor als generator om de accu tijdens het rijden op te laden.
De wankelmotor heeft op papier een paar voordelen. Hij is compact en loopt trillingsvrij. Bij een normale motor bewegen zuigers op en neer, wat zorgt voor trillingen. Bij een wankelmotor draaien een of meerdere rotors rondjes, wat zorgt voor balans. De nadelen zijn een hoge uitstoot, een hoog verbruik en betrouwbaarheidsproblemen. In het prototype kon je de motor zien liggen onder een mooi ruitje. Helaas kunnen we geen neonverlichting in de kofferbak bespeuren.
De accu zou groot genoeg zijn voor 50 kilometer actieradius en de kleine wankelmotor met 20 pk zou daar 200 kilometer aan toe kunnen voegen. Die 200 kilometer moest 12 liter benzine kosten, dus omgerekend 6 liter per 100 kilometer. Voor de aandrijving was er een elektromotor van 100 pk aan boord. De Audi A1 e-tron zou een 0-naar-100-tijd hebben van 10,2 seconden een een top van 130 km/u. Alles bij elkaar woog de A1 net geen 1.200 kilo.
Het idee is uitgevoerd, maar niet door Audi
Bij Audi kwam de wankelmotor als bereikvergroter niet verder dan dit prototype. Pas zo’n vijftien jaar later kwam Mazda met hetzelfde principe, maar dan wel in een productieauto. De MX-30 R-EV is volledig elektrisch, maar met een wankelmotortje als generator. Op enkel zijn accu kan de MX-30 zo’n 85 kilometer rijden; de generator zorgt voor een totale actieradius van ruim 600 kilometer.
De techneuten van Audi zullen vast met veel interesse hebben gekeken, maar veel FOMO zullen ze niet hebben ervaren. De MX-30 R-EV is niet het technische hoogstandje waarop iedereen hoopte. De wankelmotor loopt niet zo soepel als zou moeten, hij verbruikt veel benzine én olie, maakt herrie en slaat al heel snel aan. Audi kan nu dus vrede hebben met de keuze dat ze de wankelmotor hebben gelaten voor wat het is. Mazda geeft overigens nog niet op…