Een mooie manier om er zeker van te zijn dat je voorlopig het plekje op de troon als snelste SUV op de Nürburgring warm mag houden, is door het record net voor de wintersluiting te doen. Daarom mag de Audi RS Q8 zich nu in ieder geval tot de lente van volgend jaar de recordhouder in zijn klasse noemen op de Nürburgring. Hij duwt daarmee de Mercedes-AMG GLC 63 S van het hoogste plekje.

De Audi RS Q8 zet een tijd neer van 7 minuten en 42,253 seconden. De Merc deed het rondje van 20,8 kilometer in 7 minuten en 54,40 seconden. Zoals je in de onderstaande video ziet, was het hard werken voor coureur Frank Stippler om het beest in bedwang te houden rondom de verraderlijke Nordschleife. Het record werd halverwege oktober al gezet, en nu komt Audi naar buiten met het nieuws van de geslaagde recordpoging.

Audi RS Q8: de specificaties

De Audi RS Q8, die nog onthuld moet worden, krijgt de 4,0-liter V8 uit de Audi RS 6. De sportieve SUV krijgt hiermee 600 pk en 800 Nm, goed voor een 0-100-tijd van 3,8 seconden. De topsnelheid is een grandioze 305 km/u. De luchtvering en de actieve stabilisatoren van de SQ8 zitten ook op de RS Q8. De achterwielen sturen mee en Audi monteerde achterop een sportdifferentieel. Voor extra plakkerigheid maakte Pirelli een set speciale P Zero’s voor de Audi RS Q8.

En waar is de Urus?

De Lamborghini Urus haalt 50 pk en 50 Nm meer uit dezelfde V8 en veel van de onderdelen zijn identiek. De Italiaanse SUV zou dus in theorie nog sneller moeten zijn. Onze gok? Eerst even publiciteit pakken met de Audi RS Q8 en dan volgend jaar als de bomen weer in bloei staan met een Urus de Nordschleife betreden. Of misschien met een snellere versie van de Urus, áls die komt. Volgens de reglementen van de German Federal Motor Transport Authority (KBA) valt de Audi RS Q8 in de categorie SUV’s, offroad-voertuigen, busjes en pick-ups.

Audi RS Q8 is de snelste SUV op de Nürburgring

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)