Bij de duurste Audi die in 2022 in Nederland is verkocht, zou je misschien gelijk denken aan een Audi R8. Dat is immers een Lamborghini in een zakelijkere outfit, maar wel met een volbloed V10-motor. Nee, met afstand de duurste nieuwe Audi van dit jaar is een RS Q8 – een SUV, dus. Al zou je kunnen beargumenteren dat dit ook een Lamborghini Urus is.

Om even een mooi beeld te schetsen: de dikste Audi R8 (de Spyder Performance) kost minimaal 307.000 euro. Deze Audi RS Q8 was fors duurder. Volgens de kentekengegevens van de RDW kostte het betreffende exemplaar maar liefst 444.747 euro. Om het even binnen de Lamborghini-sferen te houden: toen hij nog leverbaar was, kocht je daar ook een Aventador Roadster voor.

Wat maakt de duurste Audi van 2022 dan zo duur?

Het is niet zomaar een Audi RS Q8. Voordat de auto op Nederlands kenteken kwam, ging hij langs tuner Abt voor een make-over. De duurste Audi van 2022 is een RS Q8 Signature Edition. Op het kentekenbewijs staat bij deze Audi een trotse 799 pk. Daarnaast zou hij 1.000 Nm moeten hebben, en bovendien is hij aangekleed met een hoop koolstofvezel en dikkere 23-inch wielen.

De Audi RS Q8 Signature Edition van Abt is een speciale uitvoering waarmee de tuner de oprichter van het bedrijf eert. Ze bouwen slechts 96 exemplaren, waarvan er enkele naar Nederland kwamen. Het is het broertje van de Audi RS 6 Signature Edition, waarvan er in 2022 ook een paar op Nederlands kenteken verschenen voor prijzen richting de 400.000 euro.

Normaliter zou je eerste een auto op kenteken zetten en daarna naar de tuner gaan. Deze volgorde zou wat geld kunnen schelen dat nu richting de Belastingdienst gaat. Echter is dat bij deze Abt niet mogelijk, zo vertelt een woordvoerder van dealer VD Akker aan TopGear. Abt verkoopt de auto’s kant en klaar, niet op basis van een door de klant zelf aangeleverde Q8, dus je zult de fiscus gewoon z’n zakgeld moeten geven.

Wat betaal je nu voor zo’n Audi RS Q8 Signature Edition?

Op de bekendere verkoopwebsites zijn er nog een paar beschikbaar bij verschillende dealers. Zij vragen voor nieuwe exemplaren allemaal 422.500 euro. De echte verkoopprijs kan dus afwijken van de catalogusprijs. Abt hanteert overigens het principe van Henry Ford: ‘Je mag elke kleur kiezen, als het maar zwart is.’

Reacties

  • Smurf heeft op 23 december 2022 geschreven:

    En dan zó lelijk….

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)