Het is een schande, wat we je brommen. De Bentley Bentayga Speed, de extra rappe versie van een SUV die hier vrijwel niemand koopt en die je nooit in het echt zult aantreffen, komt niet naar Nederland. Zo gaat de snelste SUV ter wereld aan het land waar we overdag maar 100 km/u mogen rijden voorbij. Hoe durven ze? ‘We kunnen zien dat de aankoopvoorkeur voor luxe SUV’s in Europa en het VK steeds meer neigt naar hybrides en kleinere motoren. Daarom zal de Speed niet geherintroduceerd worden in deze markten’, laat een woordvoerder van Bentley weten aan TopGear.

De eerste Bentley Bentayga Speed stond wel bij de Nederlandse dealers. De facelift slaat ons landje dus over, net als veel andere landen in Europa. De 6,0-liter W12 levert een vermogen van 635 pk en een koppel van 900 Nm. Z’n top is nog steeds die vermaarde 306 km/u en ook z’n 0-100-tijd bleef gelijk: 3,9 seconden. De topsnelheid is precies 1 km/u hoger dan die van de Lamborghini Urus, en daarmee is de Bentayga Speed de snelste SUV ter wereld. Qua acceleratie zijn andere SUV’s wel sneller.

Dus wat moeten we nu? In Nederland staan de Bentayga V8 en de Bentayga Hybrid wel in de showrooms. Toen we met de gefacelifte V8-versie reden, merkten we al op dat ie meer dan snel genoeg was. Wat prestige betreft is het jammer dat de Speed ons land overslaat, maar als je het rationeel benadert, was het ook een volstrekt kansloze propositie. En dan hebben we het nog niet eens over de BPM die de uitstoot van de twaalfcilinder met zich meebrengt. Overigens, in deze klasse geldt: als je het écht wilt, valt er ongetwijfeld best wat te regelen.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)