Bentley, van oorsprong een merk van op maat gemaakt handwerk, moet af en toe even teruggrijpen naar zijn roots. Misschien gaat het na verloop van tijd toch een beetje steken dat hun focus tegenwoordig ligt op ‘massaproducten’ als Continental GT’s en Bentayga’s. Daarom richtten ze onlangs een nieuwe speciale afdeling op, onder de historische naam Mulliner. Dit is hun eerste creatie: de Bentley Mulliner Bacalar. (Die naam komt van een Mexicaans meer, maar wie meteen aan Bobby van The Sopranos moet denken: we begrijpen je.)

Specificaties Bentley Mulliner Bacalar

Voor we op de details ingaan, eerst eens even de cijfers. De Bacalar beschikt over een opgepepte versie van de bekende biturbo W12, goed voor 659 pk en 900 Nm. De topsnelheid ligt boven de 320 km/u. De 22-inch wielen liggen 20 millimeter verder uit elkaar dan bij een Continental GT. Er zijn niet meer dan twee stoelen. En er worden er slechts twaalf gebouwd.

De prijs? Die ligt in Engeland, dus zonder onze belastingen, op 1,5 miljoen pond – ruim 1,7 miljoen euro. Niet dat dat ook maar iemand ervan weerhouden heeft om een Bentley Mulliner Bacalar te bestellen. Alle twaalf exemplaren zijn namelijk al vergeven.

Op maat gemaakt

Bentley zet de Bacalar in als showcase voor hun nieuwe coachbuild-afdeling, Mulliner, bedoeld om enkel de allerrijksten met de meest uitgesproken smaak te bedienen. De basis van de Bacalar ligt bij de Continental GTC, maar de koolstofvezel carrosseriedelen, de verlichting, de wielen et cetera zijn allemaal nieuw. Daarmee is een prijs die tien keer zo hoog ligt als die van de basisauto nog niet te rechtvaardigen, dus Mulliner gaat verder.

Zo is deze gele lak niet zomaar metallic, maar voorzien van de as van rijstkaf, voor een unieke finish met paarse highlights (en nog eco-verantwoord ook). Het hout komt van 5.000 jaar oude bomen, die millennia geleden op natuurlijke wijze stierven en al die tijd in de natte oost-Engelse aarde lagen. Het moest extra voorzichtig en zeer langzaam gedroogd worden, zodat het niet zou barsten.

Het interieur, met ruimte achter de twee stoelen voor op maat gemaakte Bacalar-bagage, is in het geval van dit exemplaar voorzien van wollen bekleding. Maar uiteraard konden klanten iets totaal anders specificeren. Bentley meldt dat elke stoel precies 148.199 stiksels bevat, en dat het gefreesde patroon op de knoppen speciaal voor deze twaalf auto’s werd aangepast. En het dak? Daar kunnen we kort over zijn: dat is er niet.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)