Het zijn zware tijden. Na de Aventador, de GT-R en de Chiron nemen we nu ook afscheid van de W12-motor van Bentley. ‘Maar niet zonder een dramatisch einde’, zegt het merk. Het slotstuk van de twaalfcilinder is de Batur, die vorig jaar onthuld is. Nu maakt Bentley de definitieve specificaties bekend van de laatste W12 – en het is de krachtigste twaalfcilinder voor een productieauto ooit.

Voor de extra power monteert Mulliner een aangepaste in- en uitlaat, ze verbeteren de koelsystemen en optimaliseren de turbo’s. Alles bij elkaar zorgt dat voor een vermogen van 750 pk en 1.000 Nm koppel. De Continental GT Speed heeft 659 pk en 900 Nm. Deze kun je, net als de Bentayga Speed en Flying Spur Speed, overigens ook nog heel even bestellen. In 2024 stopt de productie van de W12-motoren.

Slechts 18 stuks van de laatste W12 van Bentley

Bentley en Mulliner bouwen maar achttien stuks van de laatste W12 (en de bijhorende auto) en ze zijn allemaal vergeven. In april 2024 moeten de speciale Baturs klaar zijn. Als de productie klaar is, staat de teller van Bentley W12-motoren op ruim 100.000 stuks. Ook fijn: de dertig medewerkers die aan de W12 werken, krijgen allemaal een nieuwe job binnen het bedrijf.

De baas van Bentley, Adrian Hallmark, doet ook een woordje over de W12-motor: ‘Toen we de W12 in 2003 lanceerde, wisten we dat we een sterke motor hadden die zowel de auto’s als het merk een boost zou geven. Twintig jaar en meer dan 100.000 W12’s later is de tijd gekomen om de iconische motor met pensioen te laten gaan.’

Wat moeten Bentley-klanten nu kopen?

Als de W12 er straks niet meer is, zijn alle modellen van het merk te koop als hybride. Dit is de eerste stap naar een volledig elektrische line-up. De Baturs kosten overigens per stuk zo’n 2 miljoen euro. Andere Bentleys met W12-motoren zijn gelukkig ietsjes goedkoper. Ietsjes.

Reacties

  • Maarten heeft op 22 februari 2023 geschreven:

    Eindelijk een Bentley met een wat modernere look, die koplampen; toch vaak ouderwets en pompeus bij Bentley maken het auto’s die vooral aantrekkelijk zijn voor een selecte doelgroep. Het zijn absoluut geen poster machines, laat ik het zo zeggen.

    De koplampen, achterkant en ook het zijaanzicht van deze Bentley Batur maakt het echt een gaaf apparaat. Hopelijk gaat Bentley door op deze ontwerp lijn in hun toekomstige EV modellen.

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)