BMW 320d vs M5 F10 - nieuw of gebruikt?

Echt: er bestaan nette F10 M5's voor zo'n 45.000 euro

Foto('s): BMW / TopGearBMW M5 / BMW 320d
Foto('s): TopGear/BMWBMW 320d
Foto('s): TopGear/BMWBMW M5 F10
Foto('s): BMWBMW 320d Sport Line
BMW M5 F10
BMW M5 / BMW 320d
BMW 320d
BMW M5 F10
BMW 320d Sport Line
BMW M5 F10

Sedans worden vaak beschouwd als een beetje saai. En in de vorm van zwarte of grijze leasebakken met brave dieselmotoren zijn ze dat natuurlijk ook wel. Om je te onderscheiden van de massa moet je je toevlucht zoeken tot de kleurstaaltjes en optielijsten; of je wenden tot een van de vele niches die een alternatief bieden.

Vooral door dat laatste lijken ‘gewone’ sedans steeds minder interessant te worden. Toch zien we mogelijkheden. Net toen je bedacht had of je een Audi TT of een Audi R8 wilde, sta je voor een nieuw dilemma. Waarvoor kies jij: een nieuwe BMW 3-serie of een gebruikte BMW M5? Volg jij je hart of je verstand?

Een nieuwe BMW 320d

BMW 320dFoto('s): TopGear/BMW
Hier mocht van de eindredacteur geen geintje over richtingaanwijzers

Kosten: € 49.267 – € 54.766 (NL) / € 38.850 – € 43.750 (B)
Pluspunten: Zuinig, rijdt goed, niet-aanstootgevend stijlvol, makkelijk te verkopen
Minpunten: Niet echt een heel creatieve keus, de nieuwe is niet moeders mooiste, gevoelig voor opties

Jarenlang was de BMW 320d de logische keus voor wie een allrounder wilde hebben. Een goed rijdende, goed gebouwde compacte sedan die vrijwel overal geschikt voor was. In z’n nieuwste hoedanigheid is hij alweer net zo rationeel en briljant als altijd. Veel autojournalisten bevelen deze auto aan hun familie en vrienden aan, en dat met recht en reden.

Hij kan alles aan, je rijdt nooit voor aap, hij is competent. Bovendien is er altijd een markt voor, zelfs nu we in diesel-hatende tijden leven. Maar voor de prijzen die BMW minimaal wil hebben (zonder ook maar één optie) kijkt er ineens een supersedan om de hoek, en die zet je aan het denken.

Of een gebruikte BMW M5 (F10)

BMW M5 F10Foto('s): TopGear/BMW
Ga jij dat dorstige motortje geven wat ie wil?

Kosten: € 45.000+
Pluspunten: Het is een M5! Met een twin-turbo V8! En 560 pk! Veel punten bij de Shell!
Minpunten: Je hebt aandelen Koninklijke Olie nodig om ’m te ­rijden, en een grotere brievenbus voor alle boetes

Vergeet even dat er gewone sedans bestaan. Wat dacht je van iets dat wat meer, eh, super is? Iets met een 560 pk en 680 Nm krachtige, 4,4-liter grote V8 misschien? Juist: het is de BMW M5 van de F10-serie. Ja, we weten dat het moeilijk te geloven is, maar echt: er bestaan F10’s, met niet te veel kilometers erop, voor zo’n 45.000 euro.

Natuurlijk moet je rekening houden met een stevige verzekeringspremie, aardig wat wegenbelasting, niet al te goedkope reparaties en onderhoud, en met meer benzine dan je vorige drie auto’s bij elkaar dronken. Maar als je ’s avonds laat aan het rekenen slaat, is hij alsnog erg verleidelijk.

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Het nieuwste van TopGear

Autonieuws

TopGear Nederland

Automerken