In 1991 bewaarde een handjevol mensen een groot geheim. In de krochten van de M-afdeling maakten doorgedraaide wetenschappers een monster met 600 pk. Het – flink aangepakte – chassis van de BMW 8-serie en een V12 met 600 pk vormden de BMW M8. Helaas, de komst van de BMW M8 was de wereld niet gegund. Gelukkig ging de motor naar Engeland en kwam terecht in de legendarische McLaren F1. Dat dit direct de snelste productieauto van die tijd was, maakt de potentie van de mythische M8 pijnlijk duidelijk.

BMW moet deze schuld aan de wereld nog inlossen. Gelukkig werken ze nu, 26 jaar later, wederom aan een BMW M8. En dit monster gaat wél komen. ‘De ingenieurs bij BMW M werken volgas aan het M-model’, bevestigt BMW. Onder het hippe camouflage-jasje draagt de M8 grotere luchtinlaten, grotere remmen en de onmisbare uitlaat met vier tipjes. En een gezonde lading power.

Hoeveel power heeft de BMW M8 dan?

Eh, ja. BMW verklapt überhaupt nog niets over de motoren van de normale 8-serie. Laat staan de M8. Een beetje gissen kan geen kwaad. De motor uit de BMW M5 is een goede gok. De V8 met twee turbo’s produceert 600 pk. Of BMW heelt het litteken op onze ziel door een V12 te kiezen. Eigenlijk de enige acceptabele keuze. De 6,6-liter V12 uit BMW M760Li perst er 610 pk en 800 Nm uit. Dat maakt de 7-serie de snelst accelererende BMW van dit moment (3,7 seconden naar 100 km/u). Een mooie doelstelling voor de BMW M8, toch?

Wordt het een log monster?

Nee, geen monster van ‘Log Ness’. Dit is wat BMW belooft: ‘De BMW M8 bouwt verder op het DNA van de 8-serie en voegt daar circuitwaardigheid aan toe met een genereuze portie scherpheid, precisie en wendbaarheid. Alles komt samen in M-waardige rij-eigenschappen die zelfs de meest kritische klanten tevreden zal stellen.’

BMW werkt zelfs aan een BMW M8 GTE. ‘De BMW M8 GTE markeert onze comeback naar Le Mans’, vertelt Jens Marquardt, directeur van BMW’s motorsport-afdeling. In januari komt de BMW M8 GTE naar de 24 uur van Daytona. Ons vertrouwen in BMW is nog altijd geschaad, maar dit is een goed begin van het herstel. Een uitstekend begin.

Luister hier naar de BMW M8

Advertentie

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer

Meer van TopGear

Advertentie