Normaal als er gedoe is in de wereld, schieten de olieprijzen direct omhoog. Door optimisme dat het coronavirus niet verder zou verspreiden dan China, steeg de olieprijs de afgelopen weken. Maar toen duidelijk werd dat het virus ook aangekomen was in Zuid-Korea, zakte de prijs van ruwe olie met 3,7 procent – de grootste daling sinds zeven weken, meldt Bloomberg. De prijs krabbelde inmiddels alweer iets op, met 0,9 procent.

Vitol Group, ‘s werelds grootste onafhankelijke oliehandelaar, schat dat het virus China’s vraag laat afnemen met 4 miljoen vaten per dag, wat ongeveer 4 procent is van het wereldwijde gebruik. Veel fabrieken en andere werkplekken in China blijven dicht, wat de afnemende behoefte aan olie verklaart. En door die afnemende vraag zakt ook de prijs van een vat ruwe olie. Vraag en aanbod bepaalt op zijn beurt weer de prijs.

De brandstofprijzen in Nederland daalden met zo’n 0,2 procent, maar we weten niet of dat gerelateerd is aan de dalende prijzen door het coronavirus. Vitol maakt zich op voor een nieuwe stijging van de vraag, maar nu het coronavirus zich verder verspreidt, kan dat nog wat langer duren. Ook Koeweit en Bahrein hebben de eerste gevallen van het virus gemeld.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear