Afgelopen week rukte Aston Martin een spijker los van de doodskist waarin de handbak lag. De nieuwe Vantage AMR komt met een handbak – en niet zomaar een: een dogleg-transmissie. Het hondenpootje betekent dat de eerste versnelling naar links en naar onderen is. De versnellingen ‘twee’ en ‘zeven’ zitten binnen het H-patroon. Waarom deze typische indeling? De eerste versnelling gebruik je, op de achteruit na, het minst op het circuit. De versnellingen waarmee je het meest schakelt, zitten in het H-patroon. Het komt zelden voor tegenwoordig dat auto’s met een dogleg-transmissie gemaakt worden. Vroeger was dat een ander verhaal: dit zijn tien iconische auto met een dogleg-transmissie.

Porsche 928

Diverse Porsches kregen een dogleg-transmissie, maar we kozen de 928 omdat dat het meest recente voorbeeld is. Hij ziet er ook zeker cool uit.

BMW M3 (E30)

Een van de beroemdste straatauto’s met een dogleg-transmissie, is de BMW M3 (E30). Waarschijnlijk omdat hij zo bereikbaar was. Wil je er nu eentje hebben, dan zul je daarvoor diep in de buidel moeten tasten.

BMW 2002 Turbo

Misschien is het wel verstandiger om je geld uit te geven aan zijn voorouder. Koop een 2002 Turbo en je krijgt het mal schakelende bakje erbij, maar dan in een koets met retrotastische graphics.

Lancia Stratos

De coolste auto met een dogleg ooit? De Stratos behoort tot de mooiste, de meest angstaanjagende en de succesvolste rallyauto’s ter wereld. Plus, je kunt de vreemd geplaatste eerste versnelling gebruiken om te bewijzen dat je een échte Stratos hebt, en geen replica.

Ford GT40

Een grotere motorsportheld dan de Stratos? Bij de machtige GT40 zat de pook alleen niet op de dorpel, maar moest je als bestuurder de pook eerst richting je heupen friemelen voordat je naar z’n één kon schakelen.

Lamborghini Countach

De Italianen voelden iets voor de dogleg-transmissie terug in de jaren zeventig en tachtig. We beginnen met de legendarische Countach – een van de eerste en meest populaire posterauto’s ooit.

Ferrari Testarossa

In dezelfde categorie zit ook de twaalfcilinder aartsrivaal uit Maranello. Bestaat er een auto die de jaren tachtig zo perfect illustreert als de befaamde Ferrari Testarossa? De man met de hoed denkt van niet.

Lotus Sunbeam

Een hete hatch met een dogleg-transmissie. Lotus nam de nederige Talbot Sunbeam en toverde hem om tot één van de eerste hete hatches ooit – mét achterwielaandrijving.

Een echte hond

Ja – hondenpoten. Op een hond. Sorry. Volgende!

Vauxhall Firenza Droopsnoot

Een vreemd ding, deze Vauxhall Firenza ‘Droopsnoot’. Alsof een Dodge Charger Daytona en een Alpine een vreemde liefdesbaby maakten. Werd niet als Opel geleverd in Nederland.

Subaru 360

Oké, oké, het is geen supercar of een legendarische rally-auto. Maar het is wel het bewijs dat de dogleg-transmissie niet alleen in de supercar-wereld hoeft te bestaan. En als je een fan bent van het spel Gran Turismo, dan herken je de kleine rakker wel.

Reacties

 • Gerrit Jan heeft op 26 maart 2022 geschreven:

  de meest iconische is de 2CV natuurlijk

  Reageer
 • Ray heeft op 28 oktober 2020 geschreven:

  Een Lancia Fulvia dan? 1970-1976

  Reageer
 • victor heeft op 15 mei 2019 geschreven:

  en een 190e cosworth mercedes dan??

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)