Op de Autosalon van Genève vroegen we Peugeot Sport-chef Bruno Famin of we ooit nog eens zo’n exceptionele hot hatch kunnen verwachten zoals de vorige Peugeot 208 GTI dat was. ‘We onderzoeken de mogelijkheden,’ zegt hij voordat hij bekent dat de auto wellicht volledig elektrisch kan zijn. Zou elektrificatie het luidruchtige en losbandige karakter niet te veel temperen?

‘Misschien zijn ze iets zachter’, zegt Famin om ons gerust te stellen. ‘Je ziet het aan de 508 Sport Engineered. We veranderen zelfs onze kleuren. We wilden niet het gebruikelijke rood en blauw gebruiken zoals we doen bij de normale sportieve versies met verbrandingsmotor. De nieuwe kleuren duiden op de verandering qua vermogen.’

‘De compromissen als het gaat om sportiviteit moeten ook veranderen. Over het algemeen kunnen we niet zeggen dat we geen sportieve versie van de 208 gaan maken. We weten het niet’, zegt de Sport-baas. Een dubbele ontkenning is nooit heel positief.

Een extreme auto als de 205 GTI komt niet

En dan komt het slechte nieuws: ‘Een extreme auto zoals de Peugeot 205 GTI zou nu niet betaalbaar zijn. Je kunt veel performance hebben, maar niet zoals een extreme sportauto van 40 jaar geleden.’ Het zou ook lastig zijn om met een elektrische auto het gevoel van een (relatief) grote, zware benzinemotor in een lichte hot hatch te evenaren.

‘Er komt sowieso een R2-rallyversie van de nieuwe 208 met een driecilinder meer meer koppel dan eerst om de verplichte extra 50 kilo te compenseren’, zegt Famin. Het is puur een auto voor particulieren, want Peugeot Sport heeft geen fabrieksteam meer. Voor nu, tenminste.

‘Ik weet niet zeker of de mensen die met de Peugeot 208 R2 rijden een fan zijn van de Peugeot 508 Sport Engineered. Misschien zijn het twee verschillende werelden,’ zegt Famin, ‘maar ze kunnen het feit dat we werken aan performance-straatauto’s ongetwijfeld waarderen.’

Gelukkig is er nog de Peugeot 205 GTI Pug1off.

Advertentie

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Advertentie