Bij een pick-up met zes wielen denk je al snel aan de G-klasse, maar ook Ford’s paradepaardje is er met drie assen. Maar nog niet van Ford zelf. Hennessey voegde twee achterwielen toe aan de vorige F-150 en noemde de creatie ‘VelociRaptor 6×6‘. Ford kijkt bij de Texanen af en denkt nu zelf na over een F-150 6×6. De eerste patenten zijn opgedoken.

CarBuzz vond een document van Ford bij Amerikaanse patentenkantoor. Ford speelt met het idee van een derde as die je achteraf kunt monteren. De kit bestaat uit een extra as en een verlengstuk van het chassis. Wie een beetje handig is, zou de conversie zelf kunnen uitvoeren en anders wil de dealer het uiteraard ook wel voor je doen.

Waarom wil Ford een 6×6-versie van de F-150?

De extra as heeft als belangrijkste functie om meer gewicht te kunnen dragen. De nieuwe F-150 kan namelijk 390 kilo minder dragen dan de vorige pick-up, omdat Ford het aanbod wilde versimpelen. Zo verdwenen opties die niet veel besteld werden, waaronder het ‘Heavy Payload’-pakket. Blijkbaar is er dan wel markt voor een derde as.

Overigens zien we nog geen tekeningen van de carrosserie. Die zal ook aangepast moeten worden om ruimte te bieden aan de twee extra wielen. Bij een normale auto zou dit vrijwel onmogelijk zijn, maar de laadbak zou relatief eenvoudig gedemonteerd kunnen worden om een langere te plaatsen. Dan heb je naast extra wielen ook nog eens extra laadruimte.

Dan is nog altijd de grote vraag: hoe drijf je de achterste wielen aan? Waarschijnlijk zou je het differentieel van de tweede as moeten vervangen. Of je pakt het slimmer aan: in de patenten zie je dat Ford een elektromotor overweegt. Zo hoef je niets aan te passen aan de huidige aandrijflijn én heb je ineens een PHEV om ook nog eens het verbruik te drukken. Best cool.

Ford F-150 6x6 patent

De tekening van de extra as met een elektromotor en batterij | Foto: © United States Patent and Trademark Office

Advertentie

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Advertentie