Franse milieubewegingen kijken waarschijnlijk watertandend naar onze treinstations, waar het ramvol staat met allemaal fietsen. Bij onze overburen willen ze maar wat graag dat meer Fransen de fiets kiezen. Daarom gaan autoreclames nu ook actief fietsen, wandelen en het openbaar vervoer aanprijzen. Niet uit eigen beweging, maar omdat het wettelijk verplicht wordt om deze teksten op te nemen in reclames voor auto’s.

Reclamemakers hebben drie opties voor de teksten: ‘overweeg carpoolen’, ‘neem dagelijks het openbaar vervoer’ of ‘voor korte stukjes, kies lopen of fietsen’. De teksten zijn verplicht voor alle soorten advertenties, van radio tot print tot televisie. Daarbij wordt de hashtag #SeDeplacerMoinsPolluer verplicht, wat zoiets betekent als ‘vervuil minder tijdens het verplaatsen’. De nieuwe wet geldt vanaf maart en op een overtreding staat een boete van 50.000 euro.

Nog meer maatregelen

Het moet van de Fransen sowieso maar klaar zijn met al die grote vervuilende auto’s. Sinds vorig jaar moeten Franse kopers voor elke kilo die hun brandstofauto boven de 1.800 kilo weegt 10 euro extra belasting betalen. Vanaf 2028 mag er in Frankrijk geen reclame meer gemaakt worden voor auto’s die meer uitstoten dan 123 gram CO2 per kilometer.

Advertentie

Reacties

  • Adje heeft op 4 januari 2022 geschreven:

    Ha, ha geldt die 10 euro boven de 1800kg ook voor EV?

    Reageer

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer
Advertentie