Nintendo is heel beschermend over zijn intellectuele eigendom en is er daarom niet van gecharmeerd als bedrijven aan de haal gaan met de bekendste karakters zoals Mario, Donkey Kong of Luigi. Ook niet als je het bedrijf heel pienter MariCar noemt, in plaats van Mario Kart, zoals een bedrijf in Tokio dat deed. Ze verhuurden karts met 4 pk en een top van 60 km/u waarbij klanten in het kostuum van hun favoriete Nintendo-karakter dwars door het verkeer van Tokio konden scheuren.

Nintendo kreeg snel genoeg lucht van MariCar aangezien heel het internet direct volstond met foto’s van de grappige activiteit, van TopGear tot CNN en National Geographic. In 2018 verloor het kartverhuurbedrijf al een rechtszaak tegen Nintendo en de rechter droeg MariCar op om 76.000 euro af te dragen aan Nintendo voor merkschade. Deze week verloor het kartbedrijf ook het hoge beroep tegen Nintendo en moet nu 50 miljoen yen betalen, zo’n 417.000 euro. Je kunt de karts nog altijd huren, maar dan zonder Nintendo-kostuums.

De site van Streetkart (zoals het bedrijf inmiddels heet) zette een statement op de website waarbij staat dat het bedrijf voldoet aan alle lokale wettelijke eisen en dat het geen onderdeel is van Nintendo óf het spel Mario Kart én dat ze geen kostuums van het populaire racespel meer hebben.  ‘We zullen de nodige maatregelen blijven nemen tegen inbreuk op intellectuele eigendom,’ meldt Nintendo in een statement, ‘waaronder ons merk dat we gedurende vele jaren met veel inspanningen hebben opgebouwd.’

Advertentie

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer

Meer van TopGear

Advertentie