De Nederlandse wegen barsten uit hun voegen van drukte en daarom mogen we best wat kritischer zijn wie we een rijbewijs geven. Zo slaan we twee vliegen in één bevredigende klap. We geven daarom graag wat voorbeelden die volgens ons het inleveren van het rijbewijs tot gevolg zouden moeten hebben. Zoals geen richting aangeven op rotondes. En deze: inhalen en daarna remmen? Pats, weg rijbewijs.
De situatie is ongetwijfeld herkenbaar. Rustig rij je op je cruisecontrol met een fijne snelheid en er is geen vuiltje aan de lucht. De spiegel attendeert je op een auto die gestaag doch vastberaden nadert. Geen probleem, daar is die rijstrook links van je voor bedoeld. Speciaal voor mensen met meer haast hield jij ‘m vrij.
Angst voor de wet
Maar dan, net als hij je voorbij is, slaat de angst toe bij de inhalende partij. ‘Rij ik in een trajectcontrole? Is dat geen politie achter mij? Stond hier nu een flitspaal?’ Als reactie op de fantoomboete gaat de inhaler vóór jou naar rechts om vervolgens het gas los te laten of daadwerkelijk te remmen. Dus moet jij weer van de cruisecontrol af, of zelfs bijremmen – en dat kost allemaal weer tijd en brandstof.
Nog erger: de inhaler blijft links hangen met hetzelfde tempo als jij, en jij moet vervolgens gaan remmen om een baantje op te kunnen schuiven voor een vrachtwagen of invoegend verkeer. Mensen die inhalen en daarna remmen moeten hun rijbewijs inleveren totdat ze het zelfvertrouwen hebben om een volwaardige inhaalactie uit te voeren.
Inhalen en daarna remmen: de oplossing
Herken jij dit probleem bij jezelf? Lever eerst je rijbewijs in, kijk dan eens naar de app Flitsmeister en leer sowieso de vaste flitslocaties op jouw route kennen. Kweek wat cojones (m/v) om je inhaalactie met de borst vooruit door te zetten. Voor die 5 km/u te hard op de teller zul je geen boete krijgen. Of haal gewoon lekker helemaal niet in – vinden wij ook prima.
Yamahaman heeft op 5 maart 2019 geschreven:
Wat een zinloos verhaal dit…