Geen richting aangeven op rotonde? Weg rijbewijs

Keihard afstraffen, die luiwammesen

Foto('s): TopGear NederlandDe gladde driftrotonde in Woerden
Foto('s): Unsplash / QuintinRotonde via drone
Foto('s): Jonas Jacobsson / UnsplashRotonde
Foto('s): Knoell Marketing / UnsplashRotonde via drone
Foto('s): Chris King / UnsplashRotonde via drone
De gladde driftrotonde in Woerden
Rotonde via drone
Rotonde
Rotonde via drone
Rotonde via drone

Op de redactie beginnen we eigenlijk elke werkdag met een relaas over hoe we zojuist iets verschrikkelijks hebben meegemaakt. Want als je in de spits rijdt, kom je het meest belachelijke weggedrag tegen. En zie je zaken waarvoor iemand wat ons betreft meteen zijn of haar rijbewijs zou moeten inleveren. Het is immers al druk genoeg op onze wegen – jij hebt toch ook geen tijd voor mensen die het verkeer niet snappen?

Geen richting aangeven op rotonde

Dit is er een die bij iedereen het bloed onder de nagels vandaan haalt. Je nadert een rotonde en mindert snelheid. Je spot een tegenligger die net iets eerder de rotonde op rijdt dan jij. Dan vraag je je als volleerd automobilist natuurlijk af: gaat ie rechtsaf, rechtdoor, of toch linksaf? In dat laatste geval moet je immers even je snelheid aanpassen om hem netjes voorrang te verlenen.

De tegenligger rijdt de eerste afslag voorbij en zet vervolgens geen knipperlicht aan. Ah, dat betekent dat hij op de rotonde blijft. Hij slaat dus linksaf en zal jouw pad kruisen. Met schitterende timing rem je af tot bijna-stilstand.

Maar dan: de snoodaard verlaat zomaar vroegtijdig de rotonde. Hij gaat doodleuk alsnog rechtdoor. En omdat hij geen richting wilde aangeven, sta jij nu bijna stil. Voor niks. Daar gaan weer een paar micrometer van je remblokken en zeker vijf seconden van je kostbare tijd.

Hup: rijbewijs inleveren

Dit is dus een typisch gevalletje rijbewijs inleveren. Sorry, maar we moeten streng zijn. Iemand die te beroerd is om zijn medeweggebruikers fatsoenlijk te informeren over zijn intenties, hoort niet thuis in het verkeer. Hij mag blij zijn dat we niet van de politie zijn, want we zouden hem staande houden, stevig berispen en zijn rijbewijs ter plekke doormidden knippen.

Misschien kunnen dit soort mensen voortaan beter gaan fietsen. Hoewel: dan hebben we nog steeds een probleem als we ze op een rotonde tegenkomen, want ze zijn vast ook te lui om een arm uit te steken. Lopen dan? Hmm, net zo lastig. Mogen we een algeheel rotonde-straatverbod voorstellen?

Reacties
 1. DJ Bert zegt op 16 maart 2019 om 18:00:

  Ik zie niet dat een rotonde als rechte weg. Je veranderd toch van richting. Het knipperlicht gebruiken zou een verplichting moeten zijn ongeacht de richting waar je heen gaat. Rondjes draaien op een rotonde wat ik regelmatig zie moet wel zwaarder bestraft worden.
  Geef je op de juiste manier richting aan, vloeit het verkeer ook door en zijn er minder lange wachttijden of filevormingen bij rotondes en natuurlijk minder geërger door medeverkeersdeelnemers.

 2. Herb. zegt op 8 maart 2019 om 19:48:

  Verkeersregel. Als je op een rotonde rijdt moet je verplicht richting aangeven als je de rotonde verlaat. Een rotonde wordt beschouwd als een rechte weg.

 3. BULL zegt op 8 maart 2019 om 10:48:

  Wat een onzin artikel. Oké vervelend maar even serieus waarom zo extreem met het inleveren van je rijbewijs voor zo iets kleins. Er zijn wel ergere dingen die zich op de weg afspelen (zeer gevaarlijk) en zelfs daarvoor hoef je geen rijbewijs in te leveren. Waarom moeten mensen (zoals die dit artikel schrijven) zo overdrijven. Er zijn al genoeg strenge maatregelen die genomen worden. Get a life

 4. Flippie zegt op 7 maart 2019 om 22:49:

  Theorie valt bij iedere weggebruiker weg zodra het examen behaald is.

  Er zijn namelijk meerdere momenten van richting aangeven op een rotonde.

  1. Eerste afslag (rechtsaf), voor het oprijden van de rotonde richting aangeven naar rechts.

  2. Tweede afslag (rechtdoor), geen richting aangeven bij oprijden van de rotonde. Pas richting naar rechts aangeven na eerste afslag.

  3. Derde afslag (linksaf), voor het oprijden van de rotonde richting aangeven naar links. Eerste en tweede afslag voorbij rijden en richting aangeven naar rechts.

  Het stomme is eigenlijk dat het algemene verkeersinzicht heel laag is. Snel een verkeerssituatie kunnen lezen is wat voor veel weggebruikers nog heel moeilijk schijnt te zijn hellaas.

  • C.J zegt op 10 maart 2019 om 00:26:

   Rotonde is een rechte weg met alleen afslagen naar rechts. Links richting aangeven is overbodig en staat niet in de WVW.

 5. linda zegt op 7 maart 2019 om 17:56:

  nou volgens mij is als je de rotonde op bent richting naar links moet aan houden en pas wanneer je de rotonde wilt verlaten richting naar rechts aangeven wel tijdig uiteraard

 6. Hans peter zegt op 26 februari 2019 om 19:10:

  Een rotonde is een op zich staande weg, dus voor het verlaten van de rotonde richting aangeven!

 7. Jan zegt op 26 februari 2019 om 17:18:

  Jullie moeten niet zo moeilijk doen. Gewoon altijd ( of het nu wel of niet moet) richting aangeven, Zo kunnen we elkaar tenminste helpen in het verkeer

 8. Ruud zegt op 26 februari 2019 om 15:31:

  Volgens mij moet je als je pas de weg verlaat waar je op zit dus ook op een rotonde je richtingwijzer gebruiken en niet eerder.

 9. Kelly zegt op 26 februari 2019 om 14:21:

  Dat ze dan de rotondes maken zoals in nl 2 delen om op te rijden met blokken er tussen de middenste rijvakken zijn voor de verst gelegen afslagen de buitenste de kortste

 10. Timovanseggelen zegt op 26 februari 2019 om 08:51:

  Moet gewoon niet zo zijken weer 5 sec minder nou als die zo belangrijk zijn ga een minder druk leven lijden iedereen kan zoiets ooit vergeten. Egt ga iets nuttigs doen

 11. Arne zegt op 26 februari 2019 om 07:26:

  Als men een retonde naderd op een twee vaksweg en de bestuurder rijd enorm traag bv een bejaarde en hij moet naar links dan kan dit verkeerd begrepen worden als men denk dat die bestuurder naar het tweede vak gaat daardoor ontstaan er ongevallen

 12. Robert zegt op 25 februari 2019 om 19:06:

  Rechtdoorgaan op de rotonde is ook wel de lastigste. Bij het naderen van de rotonde kun je niks aangeven. Pas als je de eerste afslag van de rotonde voorbij bent kun je richting aangeven, maar dan ziet tegemoetkomend verkeer voornamelijk de linkerkant van de auto en dus vaak het rechter knipperlicht niet of te laat.

Geef een antwoord

(verplicht)

Het nieuwste van TopGear

Autonieuws

TopGear Nederland

Automerken