Af en toe is het best leuk eens een kijkje te nemen aan de andere kant van de wereld, waar mensen qua auto's op heel andere dingen zitten te wachten dan wij, en die dan ook krijgen. Neem nou Sao Paolo, Brazilië. Daar is zojuist autoshow de plaatselijke autoshow uitgebroken, en ook een paar ons bekende merken staan daar met concept cars – but not as we know them…

Neem Renault, dat budgetzusje Dacia naar Brazilië stuurt met deze opmerkelijke Duster Oroch. Stomme naam, maar misschien dat het meevalt als je het op z'n Braziliaans uitspreekt en daarbij: Duster was ook al een stomme naam dus dan klopt het op een vreemde manier wel weer. Overigens bestaat Dacia in Zuid-Amerika helemaal niet, dus is deze Duster daar gewoon een Renault.

Een opmerkelijke verschijning is de Oroch wel degelijk, want zeg zelf: een vijfpersoons pick-up, dat verwacht je niet direct. Wat weer heel erg te maken heeft met het feit dat wij Europeanen zijn en pick-ups niet begrijpen. In Zuid-Amerika ligt dat anders: daar worden er per jaar zo'n 900.000 pick-ups verkocht, en daar lust Renault wel een portie van. Ze hebben dan ook aangekondigd met twee van dat soort auto's te komen, waarvan deze Oroch er zomaar eens één zou kunnen zijn. Want denk ze even weg, al die typische concept-'actieve levensstijl'-dingen als 'de stoelbekleding die is voorzien van een extra laag schuim gemaakt is van een materiaal dat aan wetsuits doet denken' en 'twee camera's houden alles wat er om de auto gebeurt in de gaten en projecteren dat op het display in het dashboard' en er staat een behoorlijk stoer ding dat ze vast leuk zullen vinden. Daar. In Brazilië. Dus niet bij ons, Renault. Dat jullie het weten.

Ook Ford doet lekker stoer met een bijzondere concept-versie van de EcoBoost. Precies, dat malle kleine SUV'tje dat ze daar al sinds de jaren '90 bouwen en dat ('want wij maken wereldauto's!') opeens geheel ongevraagd ook naar ons moest komen. En derhalve (want geheel niet des Fords stom, lelijk en beroerd afgewerkt) regelrecht afstruint op de titel Grootste Mislukking van het Decennium. Hoe dan ook, ook dat is héél anders in Brazilië en deze EcoSport Storm bekijkend snappen we dat – een beetje.

Die enorme Ford-letters in de grille – het past hem wel, net als die enorm brede wielkasten en de dikke banden die overduidelijk nergens bang voor zijn. Het gaafst is nog wel die wat eigenaardige vlek aan de zijkant – die wil maar één ding zeggen: deze EcoSport kan overstekend wild doodrijden terwijl ie hartstikke dwars gaat. Ook weer zoiets waarmee je bij ons misschien weinig punten scoort, maar bij de gemiddelde Braziliaanse roadkill-barbecue in één klap helemaal het mannetje bent. Cool!

 

Advertentie

Reacties

Advertentie