Tjonge, wat wordt er de laatste tijd een hoop lekkers geveild. Vandaag struikelden we over deze BMW M5 racer van de E28-generatie. Niet iets wat je elke dag tegenkomt.

De auto was oorspronkelijk van een Fransman genaamd Marc Sourd. Deze man was maar liefst vijf decennia lang actief in de racerij. Hij won het Franse GT-kampioenschap in 2002. En hij reed een McLaren F1 GTR op Le Mans in het jaar dat die auto vier van de eerste vijf posities innam (hoewel die Sourd, ahem, als dertiende eindigde). Lang geleden, in 1985, was deze BMW zijn racegereedschap.

De techniek van de BMW M5 racer

De motor is een zes-in-lijn van 3,5 liter die veel overeenkomsten schijnt te vertonen met de motor uit de M1 Procar. Dat betekent dat ie vast erg lekker klinkt. Hij is uitgerust met mechanische injectie van Kugelfischer, een handgeschakelde Getrag-vijfbak en een broodnodig sperdifferentieel van ZF. Het vermogen wordt vastgesteld op een behoorlijk adequate 465 pk.

Hoewel de aandrijflijn niet al te lang geleden werd gereviseerd, is de carrosserie nog helemaal origineel. Tot en met de krassen, vegen en butsen die z’n heftige verleden in zijn taaie huid achterlieten. Mogelijk komen er in de toekomst nog een paar bij: de auto is raceklaar en komt in aanmerking voor meerdere historische klassen. Of je koopt ‘m – de verkoopprijs wordt geschat op 100.000 tot 130.000 euro – om ‘m in te zetten als opvallend boodschappenautootje.

Wat je er ook mee van plan bent, zorg dat je op 7 september in Londen bent bij veilinghuis RM Sotheby’s. Dat is waar je deze M5 racer kunt bemachtigen.

Foto’s: RM Sotheby’s

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)