Gezamenlijk ventieldopjes losdraaien – dat schept ongetwijfeld een band. In Amsterdam en Den Haag zijn klimaatactivisten actief die bij SUV’s de banden leeg laten lopen. Dit doen ze omdat ze vinden dat dorstige SUV’s de wereld kapot maken – ook de elektrische. Na het laten ontsnappen van de lucht, laten ze een brief achter. Die lees je onder aan deze pagina.

Het is de actie van een groep (of minimaal één persoon) die opereert onder de naam Tyre Extinguishers. Het kleurenblinde neefje van iemand in de groep bouwde een website en een van de kinderjuffen mocht de teksten schrijven. Toegegeven: dat is onze eigen invulling, want het is allemaal vrij simpel.

Groene linzen zijn het gereedschap van de groep

Zo is er een gids die uitlegt hoe je een SUV kunt spotten en hoe je een band leeg laat lopen. De groep adviseert om groene linzen (ja, specifiek groene) in het ventiel te proppen. Maar wees gerust: je mag je vrij voelen om te experimenteren met couscous. Nee, we verzinnen dit echt niet. Ze hebben zelfs een videodemonstratie geplaatst op YouTube. Grappig detail: wij kregen voorafgaand aan dat filmpje eerst een reclame voor een SUV te zien.

Volgens RTL Nieuws valt het leeg laten lopen van banden onder vernieling. In het extreemste geval riskeert de dopjesdraaier 22.500 euro boete of maximaal twee jaar gevangenisstraf. Rijdt de auto met lage bandenspanning weg en het levert dat een levensgevaarlijke situatie op, dan is de maximale boete 90.000 euro en de maximale celstraf vijftien jaar.

Zo pomp je je band weer op

Handig om te weten is dat de meeste moderne auto’s achterin een bandenpompje op 12 volt hebben liggen. Vis het stukje peulvrucht uit het ventiel en binnen no-time ben je weer onderweg. Het beste is om dit wel met een draaiende motor te laten doen vanwege de accuspanning – en anders moet er een dieselbusje van de ANWB langskomen. Echt goed voor het milieu dit.

Reacties

 • Martijn heeft op 5 juli 2022 geschreven:

  Wat dacht je van all dat papier voor die brieven

  Minder bomen = minder Schoone lucht = geen lucht meer = dood

  Per jaar word al 7.5 miljoen hectare aan bos
  gekapt

  Als we dat vermenigvuldigen met 700 bomen per hectare (dat is een schatting) komen we uit op ruim 5 miljard bomen per jaar. Omgerekend naar secondes komen we dan uit op 169 bomen.

  Dus hijs zelf ook slechts bezig. misschien wel nog erger, als een rondje in je suv rijden

  Reageer
 • Pim heeft op 4 juli 2022 geschreven:

  Vraagje: stoot een auto minder uit met zachte banden?

  Door dit stukje overweeg ik om mijn grote Duitse V8 sedan te laten schredden en vervolgens diezelfde Duitse fabrikant de opdracht te geven om een grote elektrische auto voor mij te fabriceren.

  Maar ik denk er nog heel even over na.

  Groetjes, een natuur- en autoliefhebber

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear