Batman staat ergens bovenaan het lijstje coolste superhelden. Hij heeft geen superkrachten zoals Superman, en is geen godheid zoals Wonder Woman. Nee, Batman heeft maar één superkracht: hij is exorbitant rijk. Volgens Forbes moet ie in de nieuwste films zo’n 5,3 miljard euro hebben. Maar de oudere vleermuismannen zaten er ook warmpjes bij.

Batmobile

Voor de jonge lezers, we hebben het hier niet over de Batman-films met Ben Affleck, Christian Bale of zelfs Michael Keaton (en dat is al best lang geleden, hoor). Nee, we gaan nog verder terug in de tijd. Het personage Batman verscheen namelijk in de jaren zestig voor het eerst op de beeldbuis, in de televisieserie Batman.

Televisieserie

Deze serie was minder duister dan de huidige films. Sterker nog: het was eerder een comedyserie, waar het allemaal er nogal dik bovenop lag. De serie was er vooral op gericht om de jonge kijkers wat bij te brengen. Batman en Robin werden gespeeld door Adam West en Burt Ward en het ‘Dynamische Duo’ verkreeg een cultstatus. Zo werden de klappen en stoten nooit in beeld gebracht, maar simpelweg uitgebeeld met WHAM! BAM! ZAPP!

Promotie-Batmobile

De taak van het bouwen van de Batmobile werd gegeven aan autobouwer George Barris. Hij kreeg slechts drie weken de tijd om zijn creatie te voltooien, maar het lukte hem om iets legendarisch neer te zetten. Het is onduidelijk hoe veel Batmobiles er precies zijn gebouwd, maar dit exemplaar is naar verluidt het zesde exemplaar dat werd geproduceerd.

Hij werd niet gebruikt in de tv-serie, maar voor promotietours door de Verenigde Staten om kinderen voor te lichten over het gebruik van drugs en alcohol. Het is een perfecte replica van de auto’s die werden gebruikt in de serie.

De Batmobile is, net als de originele, gebouwd op een Lincoln-chassis uit 1959 en is afgewerkt met de klassieke Batman-lakkleuren zwart en rood. Op de zijkanten prijken de herkenbare vleermuisvleugels. Hij heeft een stalen body in plaats van een glasvezel carrosserie van het origineel.

Waan je Batman

De auto is uitgerust met een Bat-phone, een aangepast stuur en overal waar je kijkt vind je Batman-symbolen en -accenten. Onder de motorkap ligt een bulderende V8. Herbeleef een gouden tijdperk van misdaadbestrijding met een Batmobile die je terugvoert naar de jaren zestig. Kopen? Deze Batmobile wordt geveild door RM Sotheby’s op 8 december op de Petersen Automotive Museum-veiling. To the Batmobile!

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear