Ze maken af en toe best toffe dingen, maar toch: Lexus heeft een beetje last van een ouwelullen-imago. En dus geldt dé Schoolpleinregel: als jij zelf niet zo heel erg cool bent, zorg dan dat je vriendjes wordt met de coolste gast van het schoolplein. Die tactiek heeft Lexus nu ook toegepast. Ze zijn een samenwerking aangegaan met Fender, sinds jaar en dag maker van de tofste gitaren die de muziekwereld rijk is. Als rock ‘n’ roll-genieën als Jimi Hendrix, Eric Clapton, Nile Rodgers, Bruce Springsteen, Keith Richards en Prince (oké, dat was niet echt een Fender, maar wel een Telecaster) op jouw gitaren spelen, dan mag je die claim wel maken. En dan noemen we er maar een paar. Hoe dan ook: dat wilde Lexus ook wel.

Lexus en Fender maken speciale Stratocaster

En dus gingen Lexus en Fender eens fijn om tafel zitten om te kijken wat ze voor elkaar konden betekenen. Het resultaat: de Fender Custom Shop Lexus LC Stratocaster. Wat maakt deze gitaar tot een Lexus? Nou, allereerst wordt de slagplaat gemaakt van koolstofvezel; dat gebruikt Fender nooit, maar Lexus nu eenmaal graag. De volume- en toonknoppen zullen Lexus-rijders ook herkennen als het spul waarmee ze hun Mark Levinson-audio harder zetten. Maar het allerbelangrijkste is de kleur. Daar is iets heel bijzonders mee aan de hand.

Wat maakt die kleur zo bijzonder?

De kleur heet Structural Blue en werd in 2018 gebruikt om een gelimiteerd aantal van 200 Lexus LC 500’s mee op te tuigen. Het bijzondere is dat er in de lak niet één pigment blauw te vinden is. Het bestaat louter uit pigmenten die alle andere kleuren eruit filteren, en alleen het blauw doorlaten. Een soort zwart dus: een kleur die niet echt bestaat, maar alle andere kleuren opeet. Het resultaat is dus waarschijnlijk het puurste blauw dat je ooit zult tegenkomen. Het is ook de kleur van de morpho-vlinder, die tijdens zijn vlucht vaak tijdelijk onzichtbaar is, omdat zijn vleugels niets anders dan blauw reflecteren.

Mind blown!

Dat hadden wij ook een beetje. En omdat wij niet alleen auto-liefhebbers zijn, maar ook graag een mopje gitaarspelen, waren wij wel geïnteresseerd. Helaas: het is een duur grapje. Het apparaat wordt in een oplage van 100 gemaakt, dus de collector’s item-waarde van het ding is alvast gegarandeerd. En hij kost zo’n 6.000 euro. Daar koop je geen nieuwe Lexus voor, maar voor een gitaar is het een hoop geld…

Gitaarnerd?

Oké, dan nog even de specs. De Stratocaster die Lexus en Fender gemaakt hebben, is gebouwd door master builder Ron Thorn. De hals is gemaakt van 3A flamed maple, de elementen zijn Noiseless Single Coils van de laatste generatie. Het fretboard, de toets, is gemaakt van Richlite, een materiaal dat Fender, net als koolstofvezel, nooit eerder gebruikte.

Gitaren en auto’s?

De doorgewinterde Fender-speler weten natuurlijk wel dat de band tussen Fender en de auto-industrie al teruggaat tot het ontstaan van het bedrijf. Omdat Fender geen eigen spuiterij had, werden de gitaren vaak naar autospuiters gebracht om ze hun kleur te geven. Zo goed als alle kleuren waarin de gitaren nu nog steeds geleverd worden, zijn terug te voeren naar de auto-industrie.

Kleuren als Olympic White en Shell Pink (Buick), Fiesta Red, Sherwood Green en Inca Silver (Corvette), Sonic Blue (Oldsmobile), Burgundy Mist en Firemist Gold (Cadillac) zijn allemaal rechtstreeks op autofabrikanten terug te voeren. En Fender heeft wel meer gedaan met autofabrikanten. Zo hebben ze eerder een bijzondere Stratocaster met Saleen gemaakt en ook Ford staat op het lijstje. En zo zijn er veel meer links tussen auto’s en gitaren. Als je er meer van wilt weten: laat maar horen. Maken we daar iets moois van.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)