Welkom in de Wondere Wereld der Wansmaak, waar de Zwitserse tuners van Mansory een begrip zijn. Je kunt het zo mooi niet bedenken of Mansory maakt er iets volstrekt verschrikkelijks van. Het schijnt dat de Zuid-Afrikaanse schoonheid Charlize Theron vóór haar Oscar-winnende rol in de film Monster (toen ze juist níet heel erg mooi moest zijn) bij Mansory is langsgeweest. Maar we dwalen af. 

De auto is (of was) een Lamborghini Aventador 750-4 SuperVeloce. Nu zal niemand een Aventador ervan betichten onopvallend te zijn, maar dat is voor sommige mensen nog lang niet genoeg. Waarmee we aankomen bij James Stunt, waarvan we ons meteen afvragen of dat zijn echte naam is.

Hoe dan ook, meneer Stunt is Londenaar en kunsthandelaar. In wat voor kunst hij handelt weten we niet (willen we ook helemaal niet weten), maar hij boert er goed van, want hij is er multimiljardair mee geworden. Daarnaast is hij nogal een liefhebber van auto's én van Mansory, want in zijn garage staan al twintig (20!) van deze even peperdure als gedrochtelijke creaties. 

De kroon op het werk is dus deze Aventador. Geheel van koolstofvezel en voorzien van meer spoilers dan goed is voor wie dan ook. Hoewel de Aventador van nature al over meer aerodynamische eigenaardigheden beschikt dan enige andere auto van enig ander merk, is Mansory lekker losgegaan met allerhande vinnetjes, schortjes en luchtinlaatjes. 

Wat we dan wél weer leuk vinden: de prestaties. Een standaard Aventador levert 750 pk, daar hebben de Zwitsers er 830 van gemaakt. Meer trekkracht kreeg hij ook: van 690 naar 750 Nm. De gevolgen? Van 0 naar 100 km/u kan meneer Stunt nu in een ontzagwekkende 2,7 seconden (was 2,8). 0-200 km/u: 8,4 seconden (was 8,6). En het duurt 23,4 angstaanjagende seconden voordat je vanuit stilstand 300 km/u rijdt. Dat duurt bij een 'normale' Aventador precies 0,6 seconden ('a half-eternity', zeggen ze bij Mansory, waarmee het meteen de enige Zwitsers met zelfspot zijn) langer. Dat verschil zou groter kunnen zijn, gezien de gewichtsaf- en vermogenstoename, maar we vermoeden dat alle aerodynamische frutsels dan eerder tegen je dan voor je gaan werken. De top is met 355 km/u precies 5 km/u hoger geworden.

Het gepersonaliseerde kenteken zal vast niet goedkoop zijn geweest, maar daarover worden, net als over de kosten van de conversie, geen uitspraken gedaan.

(PS, kleine update: meneer Stunt schijnt de echtgenoot te zijn van de dochter van F1-baas Bernie Ecclestone. En als we de immer superbetrouwbare Britse bouleverdpers mogen geloven, heeft deze Mansory hem de lieve som van 3,1 miljoen Britse ponden gekost…)
 

Reacties