Dat de oplaadstations van Tesla nu ook gebruikt kunnen worden door andere merken, wil niet zeggen dat alle auto’s bij de Supercharger mogen staan. Een Lamborghini Aventador SVJ en een McLaren 765LT mogen bijvoorbeeld niet bij een Tesla Supercharger staan. Mocht je aan jezelf twijfelen; deze auto’s hebben geen stekker.

Iemand spot deze supercars bij de Supercharger in het Australische stad Gold Coast en plaatst de foto’s op een verzamelwebsite voor oplaadstations genaamd Plugshare. De eigenaren van de supercars vertellen aan de fotograaf dat ze dachten dat de parkeervakken gedeeld werden tussen elektrische auto’s en auto’s met een verbrandingsmotor. Vast.

In Australië is de boete niet mals

In Australië zijn ze nogal streng als het gaat om het blokkeren van laadpunten. De hoogte van de boete hangt af van in welke staat je bent. Waar deze supercars stonden, kan de boete oplopen tot omgerekend 1.800 euro. In drie andere staten mag je ook dergelijke boetes verwachten. In de staat Victoria is de boete wat schappelijker met 200 euro.

Hoe zit het in Nederland?

Iedereen snapt wel dat het niet de bedoeling is om met een auto zonder stekker een Supercharger te blokkeren. Volgens de Nederlandse regelgeving zouden deze supercars niet beboet worden. In Nederland moet er een blauw bord (officieel bordje ‘E08o’ genoemd) zijn dat aangeeft dat de plek specifiek voor elektrische auto’s is. Het rode bordje van Tesla is hierbij niet rechtsgeldig.

Staat er in Nederland géén bord dat aangeeft dat de parkeerplaats alleen voor EV’s is, dan mag je er ook met een benzineauto staan. Je ziet in Nederland steeds vaker een Tesla-bord met daaronder het blauwe bord dat aangeeft dat de plek voor EV’s is. Of een bord met ‘maximaal 30 minuten parkeren’. Parkeer je met je benzineauto op een EV-plek? Dan is de boete 110 euro.

Advertentie

Reacties

  • Alain heeft op 13 juni 2023 geschreven:

    Mag ik mijn EV dan ook parkeren op de ingang van een benzinestation?

    Merkwaardig dat men een laadstation een “parkeerplaats voorbehouden voor EV’s noemt”

    Een benzinestation is toch ook geen “parkeerplaats voor ICE’s” ?

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Advertentie