Ideeën die om 04:00 uur ‘s nachts in de kroeg worden bedacht, blijken vaak de volgende dag – onder het genot van een bonkend hoofd – toch niet zó geniaal. Dat is precies hoe de bazen van Mercedes zich nu voelen, maar dan met een kater die een paar jaar duurt. Alweer lang geleden bedachten ze dat het een goed idee was om een F1-auto voor op straat te bouwen. Ze lijken ergens een beetje spijt te hebben van die beslissing.

Mercedes-CEO Ola Källenius zegt tegen het Britse Autocar: ‘Het team van AMG en de Formule 1-tak van [AMG] High Performance Powertrain kwamen ongeveer vier jaar geleden naar ons toe en zeiden: “we hebben een geweldig idee, laten we een Formule 1-motor in een straatauto plaatsen”. Ik zal terug moeten gaan om de notulen van de vergadering te bekijken, maar ik weet zeker dat we dronken waren toen we “ja” zeiden.’

De Mercedes-AMG One is vaak uitgesteld

Het project is al meerdere malen uitgesteld door allerlei problemen. Het idee komt nog uit de tijd dat Bottas bij Mercedes zat en het F1-team races won. De auto verscheen inmiddels al eerder in de nieuwste Forza-game dan in het echt. Het idee lijkt zo simpel, want de motor bestaat al, hij loopt op normale benzine en autootjes bouwen doet Mercedes al heel wat jaren. Toch is het zo simpel nog niet om een F1-motor te converteren voor straatgebruik.

Zo’n F1-motor is bijvoorbeeld helemaal niet ontwikkeld om aan bepaalde uitstooteisen te voldoen. Of om twee uur lang in de file stationair te moeten draaien. Of überhaupt laag in de toeren stationair te draaien. En dat terwijl de auto desgewenst elke dag te gebruiken moet zijn als boodschappenauto. Niet dat iemand dat gaat doen, maar het moet wel kunnen.

Er komt een interessante docu over de auto

De Mercedes-baas zegt dat de auto er nu echt snel aan zit te komen. Daarbij zegt hij dat ze een ‘heel eerlijke documentaire’ maken over de ontwikkeling van de auto. Daarin krijg je te zien hoe ongelofelijk lastig het is om een F1-auto voor op straat te bouwen en waarom het project zo vaak werd uitgesteld. Alle 275 exemplaren van de Mercedes-AMG One van ruim 2,2 miljoen euro zijn inmiddels verkocht, trouwens.

Reacties

 • Yoeri heeft op 24 mei 2022 geschreven:

  Hadden ze er maar aan het begin voor gekozen dat de auto puur voor het circuit was.

  Zoals de Ferrari FXX (K) serie, Lamborghini Essenza, Pagani ZondaR, Aston Martin Vulcan. Had een stuk makkelijker geweest en konden ze misschien nog meer vragen ook…

  Reageer
 • Chris heeft op 24 mei 2022 geschreven:

  2,2 miljoen voor een lelijke auto…

  Die ook nog eens knap waardeloos klinkt.

  Reageer
 • Chris heeft op 24 mei 2022 geschreven:

  2,2 miljoen voor een lelijke auto…

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)