‘Voor iedereen die denkt dat EV’s niet spannend zijn, kijk gewoon even naar deze auto’, zegt Nissan-baas Makoto Uchida bij de presentatie van het 20-23 concept. ‘Hij is leuk, sportief en zou er geweldig uitzien op de weg. Hij is ook een symbool voor de toekomst en onze toekomst is elektrisch’, voegt Uchida toe. Nadat Nissan zijn EV-voorsprong met de Leaf de afgelopen jaren verkwanselde, kiest het merk er nu voor om all-in te gaan met elektrische auto’s in Europa.

‘Lang geleden hebben we aangekondigd dat we niet meer investeren in verbrandingsmotoren in Europa. Vandaag zijn we hier om te vertellen dat vanaf nu elk nieuw Nissan-model dat gelanceerd wordt in Europa vol-elektrisch wordt’, zegt de Nissan-topman. Een behoorlijk statement. Dat het merk in 2030 helemaal elektrisch wil zijn, wisten we al, maar nu sluit Nissan dus ook uit dat ze in Europa hybrides zullen lanceren.

De elektrische auto’s van Nissan in Europa

Het merk zal de komende tijd met aardig wat nieuwe modellen moeten komen. In het huidige Europese gamma vind je qua EV’s alleen de Leaf en Ariya (oké, en de elektrische bestelbusjes). Ook het vrij nieuwe e-Power-hybridesysteem komt niet meer terug in ons hoekje van de wereld. Maar volgens Uchida heeft Nissan met de Ariya al ‘één van de beste producten’. Daar willen ze op voortborduren.

‘[De Ariya] wordt vergezeld door een nieuwe familie met nog meer spanning, meer Nissan crossover-vormen en natuurlijk meer lol’, zegt de baas van Nissan. Zucht, nog meer crossovers en SUV’s. Laten we toch de moed erin houden en hopen op een productiemodel op basis van de 20-23. En misschien, heel misschien, krijgt die hot hatch dan wel een primeur voor Nissan: een solid-state batterij.

Over de speciale accu zegt Uchida: ‘ASSB (All-Solid-State Batteries) zal een doorbraak zijn.’ Volgens de topman hebben deze batterijen twee keer zoveel energiedichtheid en zijn de laadtijden een derde korter. Uchida sluit af met een boodschap voor Europese fans van benzineauto’s: ‘Er is geen weg terug. De wereld moet de verbrandingsmotor achter zich laten en doorgaan.’

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear