Net als andere automerken zit Porsche ook in de botenhandel. Nu duikt Porsche ook in de verkoop van elektrische boten. Samen met Frauscher Shipyard bouwt Porsche de 850 Fantom Air. Porsche helpt bij styling, is de baas over het interieur en mag de aandrijflijn verzorgen. De elektromotor voor de boot komt rechtstreeks uit de elektrische Macan die eraan zit te komen.

De aandrijflijn van de elektrische boot krijg ‘componenten’ van het PPE-platform waar de Porsche Macan op komt te staan. ‘Dit omvat de elektromotor, waarvan het piekvermogen in de eFantom gelimiteerd is op 400 kW’, schrijft het automerk. Omgerekend is dit 681 pk. Porsche benadrukt dat dit het vermogen is van de speedboot, dus wellicht is het vermogen in de Macan iets hoger of lager.

Topsnelheid en actieradius van de elektrische boot van Porsche

De elektromotor van Porsche ligt in het achtersteven in een waterbestendige behuizing. Daar vind je ook de 100-kWh batterij. Porsche zegt wel dat als je de ‘optimale kruissnelheid’ van 22 knopen (of 41 km/u) aanhoudt, je 45 kilometer ver komt. Opladen kan vervolgens tot 250 kW waardoor je binnen een half uurtje van 10 naar 80 procent vol kunt laden.

Porsche Frauscher elektrische boot

Net als bij Porsche-auto’s zijn er verschillende rijmodi (of moeten we vaarmodi zeggen?). Dit zijn Docking, Range, Sport en Sport Plus. Per vaarstand reageert de motor anders op de gasinput en wordt de maximumsnelheid verlegd. Zo kun je bij Docking – de speciale stand voor het aanmeren – maximaal 8 knopen, of 15 km/u varen. De absolute topsnelheid in Sport Plus-modus is 46 knopen, of 85 km/u.

‘Elektrisch beter dan verbrandingsmotor’

De boot meet trouwens 8,67 meter in de lengte en is 2,49 meter breed. Er zou genoeg plek moeten zijn voor negen personen. Volgens de uitvoerend manager van het botenbedrijf, Stefan Frauscher, kun je beter deze e-boot bestellen dan eentje met een benzinemotor: ‘De elektrische versie van de Fantom Air is beter dan een versie met een verbrandingsmotor in alle vaarkarakteristieken, zoals topsnelheid, acceleratie en gevoel, en dat ook nog eens emissievrij’.

Prijs van de elektrische boot van Porsche

Het interieur is volledig ontworpen door Porsche. Dit zie je natuurlijk meteen aan het stuur. Daarnaast vind je nog een leuke knipoog van Porsche. De startknop bevindt zich links langs het stuur, zoals het hoort in Porsches. Je kunt nu de First Edition bestellen waarvan er maar 25 gemaakt worden. Het prijskaartje? 561.700 euro. Geld waarmee je vier Macans kunt kopen in Nederland. In 2024 worden de eerste bootjes geleverd.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)