Een paar jaar terug, toen hij nog louter op het internet leefde en niet geketend zat in de kerkers van de TopGear-kantoren, was Chris Harris de eerste journalist die de moderne hypercar-drie-eenheid op een circuit bijeenbracht: de McLaren P1, de LaFerrari en de Porsche 918. Die baan was het circuit van Portimão, aan de Portugese Algarve. De snelste van het trio, in de altijd capabele handen van Harris, bleek destijds de McLaren te zijn.
Nu, maar twee jaar later, is Harris alweer op Portimão om het antwoord op een zo mogelijk nog intrigerender vraag te vinden: hoe groot of klein is het verschil tussen de nieuwe McLaren 720S ten opzichte van diens grotere – en speciaal voor de baan gemaakte – P1 op een circuit?
Op papier moet de P1 die strijd met overmacht kunnen winnen, want hij heeft meer dan 200 pk extra ten opzichte van de 720S, slimme hybride foefjes, en kost vier keer zoveel. Maar de 720S is lichter, we weten al dat z’n aerodynamica nogal goed is, en hij heeft een instrumentenpaneel dat zo geavanceerd is dat ie alleen daarom al een halve seconde per ronde wint, qua coolheid. Kan hij z’n verre familielid een beetje bijhouden? Chris Harris doet z’n snelste schoenen aan en gaat het onderzoeken.
‘Kom op bezoek, dan gaan we lachen in mijn achtertuin’, zei Matt. Vooruit dan maar. In Europa zien we een weekeindje weg als een vrij ontspannen bezigheid. Een boswandeling, een kop thee of een biertje, misschien een openhaardje aanmaken in een vakantiehuisje. In de VS, daarentegen, wordt het begrip ‘een weekeinde weg’ aanzienlijk serieuzer genomen.
Barbecues ter grootte van een bizon, tenten ter grootte van een hele kudde bizons, en – nog belangrijker – een trailer vol terreinspeeltjes. Dan hebben we het over quads, crossmotoren, en persoonlijke tanks. Zulke terreinspeeltjes zijn serieuze zaken in de States, en Matt LeBlanc zei dat hij wilde uitvinden welk vervoermiddel het leukst zou zijn tijdens een weekeindje weg.
Dus hij laadde letterlijk een vrachtwagen vol met dat soort dingen en zo trokken we diep de Californische wildernis in, uitgerust met niet meer dan een tent ter grootte van een huis, een paar honderd kilo vlees, en Chris Harris om de eerstgenoemde op te zetten en het laatstgenoemde op te eten. Bij aankomst in de wildernis onthulde Matt dat hij eigenlijk een andere reden had gehad om een aantal terreinvoertuigen naar de diepe bossen en wouden van Californië te brengen. Toen werden de dingen een beetje wild en duister. Zondag 4 maart om 21:00 uur zie je het tijdens TopGear S25E02

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)