Als je van auto’s houdt – en als dat niet zo is, heb je zojuist de verkeerde pagina geopend – dan weet je dat Japan een Echt Best Wel Interessant Autoland is. Zó Echt Best Wel Interessant zelfs dat we in ons 25e seizoen een heel uur zullen gaan besteden aan het verkennen van het land dat we sinds ons bezoek – vanwege juridische redenen – minstens een keer per alinea ‘Het Land van de Rijzende Zon’ moeten noemen. Om te beginnen gaat Chris op pad om de twee meest Japansig (heus, dat is een woord) vormgegeven auto’s te vergelijken die momenteel op de markt zijn: de hondsbrutale Honda Civic Type R en de manga-achtige Lexus LC 500. En dat doet hij op een uitgelezen plek om allerlei meetbare resultaten te behalen: op een circuit.
Elders in Het Land van de Rijzende Zon (check) gaat Rory een poging doen om zoveel mogelijk vreemde Japanse autocultuur in één nacht te passen, door af te spreken met de maffe bōsōzoku-autotuners en een stel buitengewoon lugubere Lamborghini-eigenaren, waarna hij dieper de nacht in rijdt in een auto waarvan zelfs wij vinden dat ie niet legaal zou mogen zijn op de openbare weg. Noch zou ie gereden mogen worden door iemand die langer is dan 1,55 meter.
Dan ontwikkelen Chris en Matt een werkelijk geniaal idee om de – mede door deze trip uit evenwicht geraakte – boekhouding van TopGear weer op orde te krijgen. Japanse sportauto’s uit de jaren negentig zijn geweldig, maar woon je aan deze kant van de wereld en wil je er een die niet zwaar gemodificeerd is of die niet bij een groot ongeluk betrokken is geweest, dan betaal je je blauw. Chris en Matt menen de oplossing daarvoor te hebben: koop een paar in perfecte staat verkerende Japanse sportwagens op een autoveiling in Het Land van de Rijzende Zon (check), verscheep ze naar Engeland (het stuur zit rechts), en verkoop ze daar met fikse winsten.
Dat klonk, om eerlijk te zijn, best als een goed idee. Helaas hebben ze in hun planning geen rekening gehouden met a) de complete verkeersgekte in de hoofdstad van Het Land van de Rijzende Zon (check), b) de complete gekte van de autoveilingen aldaar, en c) het onvermijdelijke feit dat de producers op de proppen zouden komen met een aantal uitdagingen die moesten uitwijzen of hun nieuwe aankopen wel zouden worden toegelaten op de openbare weg. TopGear S25E03 zie je om op 9 maart om 21:00 uur (Nederlandse tijd) op BBC2

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)