Voor wie volgend jaar naar de F1-race in België gaat, of überhaupt naar Spa-Francorchamps, loont het om een klein omritje te maken. Aan de straat Avenue du Pont de Warche in Malmedy vind je een verlaten Volvo-dealer vol fantastische oude Zweedse modellen. De auto’s staan er al minimaal dertien jaar onaangeroerd, maar waarschijnlijk nog langer.

Het exacte verhaal achter de verlaten Volvo-dealer in België is niet helemaal bekend. Het lijkt erop dat de dealer failliet is gegaan en dat de auto’s gewoon zijn blijven staan. Ergens gek, want de auto’s en het pand zijn gewoon geld waard. Je zou dus verwachten dat ze niet lang na het faillissement geveild zouden zijn. We zijn heel benieuwd naar de tellerstanden van de auto’s.

Het winkeltje naast de verlaten Volvo-dealer is nog open

The Drive vond een post op Facebook met de foto’s van Paul Drury die je hierboven ziet. Hij maakte de foto’s na een bezoek aan het Circuit van Spa-Francorchamps tijdens de GP van België. Drury vertelt aan TopGear dat het winkeltje van het tankstation nog open is, maar dat ze inmiddels geen benzine meer verkopen. De auto’s in de showroom lijken nog in goede staat te zijn.

Op Google Street View is goed te zien dat de Volvo-dealer al een flinke tijd gesloten is. In 2009 stonden er nog auto’s buiten, maar de meeste zijn in de loop van de jaren weggehaald. Voor de showroom staan nog twee auto’s en rechts naast het pompstation staat ook nog een klein groepje Volvo’s. Ergens zonde dat ze niets staan te doen, anderzijds is het een mooie tijdcapsule.

De verlaten Volvo-dealer door de jaren heen | Foto’s: © Google Street View

Opvallend is dat de Volvo’s nog lucht in de banden hebben en dat ze niet extreem stoffig lijken te zijn. In ieder geval niet zo stoffig als je zou verwachten na bijna vijftien jaar. Zou er dan toch iemand (van het winkeltje?) om de zoveel tijd met een compressor de banden vullen en de boel even afstoffen?

Hoe dan ook is het fijn dat er nog geen vandalen langs zijn geweest die de ruiten hebben ingetikt of de boel hebben vernield. Het lijkt er vooralsnog op dat de oude Volvo’s helaas niet te koop zijn. Als iemand meer info heeft over de verlaten Volvo-dealer, horen we het graag!

Reacties

 • M heeft op 10 september 2022 geschreven:

  Jammer dat jullie de exacte locatie dan vrijgeven, met de mededeling dat het een “urbex” locatie is. Vele urbex locaties zijn niet vrij makkelijk te vinden mits je een map hebt of inside informatie… juist om vernieling enzo te voorkomen. Hopelijk doen jullie de exacte locatie toch even weghalen/sensureren.

  Reageer
 • Erik W heeft op 10 september 2022 geschreven:

  Foto’s van 2017 en 2020 zijn precies dezelfde, kijk maar naar de lucht. Daarmee wordt de betrouwbaarheid van deze story wel ineens minder. Jammer.

  Reageer
 • Patrick heeft op 9 september 2022 geschreven:

  Ik passeer 1 keer maand langs deze garage, nu ongeveer al 7 jaar en idd de wagens blijven daar mooi staan.

  Reageer
 • Ramon Sterker heeft op 9 september 2022 geschreven:

  Oorspronkelijke Volvo dealer Faimonville in Malmedy, waar ik in 1983 mijn Volvo 245 met 5-cilinder diesel heb gekocht. De garage ondernemer was zeer vriendelijk en ook nog eerlijk. Ik heb mijn Volvo 245 meeverhuisd naar Nederland en uiteindelijk particulier verkocht.

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear