Je wist waarschijnlijk al dat NASCAR is ontstaan bij alcoholsmokkelaars, ook wel moonshiners of bootleggers genoemd. Even een opfrissertje: zo’n honderd jaar geleden was de illegale handel in alcohol bijzonder lucratief in Amerika. Legale handel bestond toen immers niet. Smokkelaars gebruikten opgepepte Fords, Chryslers en Chevrolets om de potjes vuurwater te vervoeren en uit handen van de politie te blijven. Ook nadat alcohol in 1933 weer werd toegestaan (en belast), werd er nog volop goedkope drank gesmokkeld. Tussen de moonshine runs door deden de boevige brouwers het enige logische: ze gingen met hun snelle smokkelauto’s tegen elkaar racen. Deze evenementen, die plaatsvonden op onverharde ovale banen, werden binnen korte tijd razend populair.

De gemodificeerde auto’s werden stock cars (standaard auto’s) genoemd. Dit omdat er aan het basischassis niets was veranderd en ze eruitzagen als auto’s die zo uit de fabriek komen rollen. Het favoriete circuit was dat van Daytona Beach in Florida, dat letterlijk op het strand was. Omdat er in de beginjaren van wat later NASCAR zou worden nog geen bestuursorgaan bestond, mocht elke promotor zelf de regels bepalen voor zijn race. Dit zorgde ervoor dat promotors met de inkomsten van de race verdwenen voordat de coureurs werden uitbetaald. Ook werden de coureurs vaak vrij gelaten om elkaar van de baan te raggen. Ze beukten elkaar links en rechts en veroorzaakten letsel en grote schade aan elkaars auto’s.

De betekenis van NASCAR

Een hoop coureurs verlieten het circuit (of modderpoel) in een ambulance. Aan het einde van 1947 had coureur Bill France er genoeg van: er moest iets veranderen in deze tak van autosport. France riep coureurs, teameigenaren, organisatoren, promotors en monteurs bij elkaar om een stel regels op te stellen. Hieruit ontstond het bestuur van de raceklasse.

Als geschikte naam dacht hij zelf eerst aan National Championship Stock Car Circuit (NCSCC) of National Stock Car Racing Association (NSCRA). Het was monteur Louis Jerome ‘Red’ Vogt die voorstelde om er NASCAR van te maken. Dat was de naam die hij zelf gebruikte als organisator van races in zijn staat Georgia. En zo ontstond in 1947 de NASCAR-raceklasse – National Association for Stock Car Auto Racing. Maar eigenlijk bestaat het al sinds 1929, toen Vogt zijn eerste race organiseerde.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)