Zeker, gewoon vol blijven houden dat je kart voor het plezier en de gezelligheid. Dan is de afgang minder groot als je ergens onder aan de lijst van rondetijden eindigt. Want laten we even heel eerlijk zijn: je wilt gewoon winnen. De beste truc om beter te worden in karten is gewoon veel meters maken. Op de tweede plaats kun je op YouTube wat video’s opzoeken van experts. En tot slot hebben we nog een tip die je kan helpen met de laatste paar honderdsten van je rondetijd. In dit artikel lees je welke kant je op moet leunen in de bochten tijdens het karten.

Welke kant leun je op bij karten in de bochten?

Als je motorrijders een bocht ziet nemen, duiken ze naar binnen met hun knie naar beneden. Het voelt heel natuurlijk om bij het karten ook met je helm naar binnen te duiken, maar is dat wel de beste manier? TopGear vroeg het aan Tom Coronel, vernoemd naar de kartbaan in Huizen. Of was het andersom? Hoe dan ook, het antwoord van de expert is duidelijk.

‘Als je kart, dan leun je tegenovergesteld om druk te geven op de banden. Dus als je naar links gaat, leun je naar rechts. Dit doe je omdat de kart geen vering heeft. Zo geef je meer druk en roteert je kart beter. Je leunt nooit naar binnen, altijd naar buiten. Aan het begin is dat een heel raar gevoel, maar dat is wel hoe het werkt bij karten’, zegt Tom Coronel tegen TopGear. Op professioneel niveau doen de kartcoureurs dit vooral op een natte baan.

Of rechtop

Het is natuurlijk niet zo dat je als een slappe lappenpop uit de auto moet hangen. Als je na de sessie de steentjes van het asfalt uit je helm moet plukken, ben je te ver gegaan. Begin met een beetje rustig leunen en kijk wat er gebeurt. Het is belangrijk dat je goed in je stoel blijft zitten en niet te veel naar voren gaat leunen. Als het allemaal niet relaxt aanvoelt, blijf dan gewoon goed recht in de stoel zitten. Je rijdt immers toch voor je plezier.

Reacties

 • Jan Treur heeft op 6 juni 2021 geschreven:

  Leuk dat jullie een foto van Jens Treur hebben gebruikt

  • Jens Treun Fanclub heeft op 6 juni 2021 geschreven:

   Gaaf, die foto inderdaad.

   Reageer
  Reageer
 • Ralph heeft op 6 juni 2021 geschreven:

  Volgens mij is het punt ook dat je geen differentieel hebt dus de druk op de binnenste banden wilt verlagen zodat deze beter kunnen doorslippen omdat ze een kortere afstand hoeven af te leggen dan de buitenste banden.

  Reageer
 • Edwin heeft op 6 juni 2021 geschreven:

  Leunen in een kuipstoel,tuurlijk Tim

  Reageer
 • Tyler heeft op 6 juni 2021 geschreven:

  Dankje Coronel, Voor de Tip !

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear