Benvenuto a tutti op het Autodromo Nazionale Monza! Voor de 73ste keer komt de F1 hier langs voor de GP van Italië. Zoals bij alle 72 voorgaande F1-races draait het ook dit weekend om wie de hoogste topsnelheid haalt op de rechte stukken. Wie de snelste gaat zijn? Waarschijnlijk Verstappen en Red Bull, maar wellicht kan Ferrari thuis voor wat magie zorgen.

Voor de thuisrace hebben de F1-teams van Alfa Romeo en Ferrari speciale kleurstellingen meegebracht. Zonder onze persoonlijke voorkeur door te laten schemeren, moeten we zeggen dat Alfa Romeo beter werk heeft geleverd dan Ferrari. De Scuderia lijkt enkel wat gele verf op de auto te hebben gesmeten terwijl Alfa er écht werk van gemaakt heeft en een prachtige livery neerzet.

De speciale kleurstelling levert nog geen geluk op voor Alfa Romeo. Zowel Bottas als Zhou hebben technische problemen met de auto. De momenten dat de coureurs wel op de baan zijn, zeggen beide coureurs dat de auto ‘niet te rijden’ is. Volgens Zhou ligt dat aan het porpoising, volgens Bottas heeft de auto geen grip aan de achterkant.

Alfa ROmeo GP van Italië 2023

Groen-wit-rood op de flank, want Italië | Foto: © Alfa Romeo

Trainen voor de kwalificatie

Dit weekend mogen de coureurs gebruik maken van elf setjes banden. Normaal gesproken heeft iedere coureur dertien sets bij. Daarom voorzichtiger omgaan met het rubber. Morgen krijgen we tijdens de kwalificatie weer een ander format. Tijdens het eerste deel moeten de coureurs gebruik maken van de harde band, in Q2 van de mediums en in Q3 van de zachte banden.

Door de lange rechte stukken kunnen teams veel snelheid winnen door te slipstreamen. We zien dan ook verschillende teams oefenen op het perfect uitvoeren van de slipstream. Dat wil zeggen: zo vroeg mogelijk de wind voor de achterste auto weghalen en dat zo lang mogelijk volhouden. Op zaterdag moet dit gaan zorgen voor zoveel mogelijk extra topsnelheid.

Doordat de meeste coureurs voorzichtig zijn met de banden worden er geen krankzinnig snelle tijden gereden. Wellicht komen de snellere rondjes straks tijdens VT2. Max Verstappen is alsnog de allersnelste en wel op de harde band. Verstappen wordt gevolgd door Sainz en Pérez. Leclerc eindigt als vierde terwijl hij tijdens de eerste vrije training in Monza nog even de tijd nam om te zwaaien naar de Ferrari-fans.

Uitslag van de 1e vrije training in Monza

 1. Verstappen
 2. Sainz
 3. Pérez
 4. Leclerc
 5. Russell
 6. Alonso
 7. Norris
 8. Hamilton
 9. Tsunoda
 10. Albon
 11. Piastri
 12. Sargeant
 13. Lawson
 14. Gasly
 15. Bottas
 16. Hülkenberg
 17. Ocon
 18. Drugovich
 19. Magnussen
 20. Zou

Hoe laat begint F1 op Monza?

Vrijdag
2e vrije training: 17:00 uur – 18:00 uur

Zaterdag
3e vrije training: 12:30 uur – 13:30 uur
Kwalificatie: 16:00 uur – 17:00 uur

Zondag
Race: 15:00 uur

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)