Max Verstappen was gisteren niet tevreden na de tweede vrije training voor de GP van Italië. De leider in het klassement kreeg het niet voor elkaar om een ronde te rijden zonder andere auto’s tegen te komen. Mede daardoor kwam Verstappen niet verder dan een vijfde plaats. Vandaag heeft Verstappen nog de 3e vrije training in Monza om te oefenen voor de kwalificatie later vandaag.

Al vroeg in de training gaat Verstappen voor een snelle ronde op de zachte band. We weten uiteraard niet hoeveel benzine Verstappen aan boord heeft, maar hij is wel een stuk sneller dan de concurrentie. Pérez komt nog het dichtste bij. Hij is een halve seconde trager dan zijn Nederlandse teamgenoot. Hamilton volgt kort daarachter.

Wie is het snelst achter Red Bull?

Ieder raceweekend is het de vraag wie het dichtste bij Verstappen en Red Bull Racing kan komen. Na de grote stap van McLaren kunnen dat vier teams zijn: McLaren, Aston Martin, Ferrari en Mercedes. Aston Martin lijkt achter te lopen in de ontwikkelingsstrijd. De drie overige teams wisselen elkaar week na week af als best of the rest. Al klopt er ook ander team op de deur: Williams.

In de 3e training op Monza zit Alexander Albon het dichtste bij de tijd van Verstappen. Albon rijdt die tijd op de nieuwe medium-banden en maakt in die ronde zelfs een foutje. Williams kijkt net als vorig jaar reikhalzend uit naar de race in Italië. Later verbetert hij nog zijn tijd op de harde band. Vlak Williams en Albon dus niet uit later vanmiddag.

De filosofie van de Williams is gericht op zo min mogelijk luchtweerstand en zoveel mogelijk snelheid in een rechte lijn. Al bewijst Albon de afgelopen races dat Williams heeft gewerkt aan een set-up waarbij de auto’s prima door bochten snijdt.

Albon GP van Italië 2023

Voorspelling voor de kwalificatie

We schatten in dat Red Bull, Mclaren, Williams, Ferrari en Mercedes gaat strijden om de plaatsen achter Verstappen. Aan het einde van de sessie wordt duidelijk welk van deze teams het snelste is over één ronde. Dat team is Ferrari.

Met nog een paar minuten te gaan, toont Ferrari zijn kracht. Carlos Sainz duikt onder de tijd van Verstappen. Leclerc is ook goed onderweg, maar hij moet zijn ronde afbreken. In de tweede Lesmo-bocht komt Leclerc te wijd uit en zet zijn linkervoorwiel in het grind. Sergio Pérez kan aan het einde van de training geen tijd meer neerzetten. Verschillende Red Bull-monteurs werken aan de vloer van de RB19.

Sainz GP van Italië 2023

Verstappen probeert nog om de snelste tijd naar zich toe te trekken, maar moet accepteren dat dat er nu niet in zit. Sainz is 0,086 seconden sneller dan Verstappen. Leclerc sluit aan als vierde. Hij is een halve seconde trager dan zijn teamgenoot.

Uit de vergelijking tussen Sainz en Verstappen blijkt de Ferrari sneller is op de rechte stukken en de Red Bull in de bochten. Wellicht dat Leclerc en Pérez nog een rol van betekenis kunnen spelen door een slipstream te gunnen aan hun teamgenoten. Het antwoord op die stelling krijgen we tussen 16.00 uur en 17.00 wanneer we gaan kwalificeren. Tot straks!

Uitslag van de 3e vrije training in Monza

 1. Sainz
 2. Verstappen
 3. Hamilton
 4. Leclerc
 5. Alonso
 6. Russell
 7. Magnussen
 8. Hülkenberg
 9. Albon
 10. Pérez
 11. Stroll
 12. Lawson
 13. Tsunoda
 14. Piastri
 15. Sargeant
 16. Bottas
 17. Norris
 18. Ocon
 19. Zhou
 20. Gasly

Hoe laat begint F1 op Monza?

Zaterdag
Kwalificatie: 16:00 uur – 17:00 uur

Zondag
Race: 15:00 uur

Advertentie

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Advertentie