Max Verstappen klokte de snelste tijd tijdens de eerste vrije training voor de GP van Italië 2023. De regerend wereldkampioen reed zijn snelste ronde op de harde band. Het kan dus nog veel sneller. Daar gaan we in de 2e vrije training in Monza achter komen. Meer coureurs kiezen in deze oefensessie voor zachtere compounds wat resulteert in korte rondetijden.

Lance Stroll moet het voorlopig doen met weinig trainingstijd. Stroll moest VT1 vanaf de zijlijn toekijken. Aston Martin liet testcoureur Felipe Drugovich in de auto van Stroll rijden. Na minder dan tien minuten trainen, moet de Canadese coureur alweer uitstappen. Zijn auto verliest uit het niets vermogen en komt langs de baan tot stilstand. De geparkeerde groene auto zorgt voor een rode vlag.

Coureurs rijden elkaar in de weg

Een veelvoorkomend probleem in Monza is het aanzetten voor een snelle ronde. Coureurs willen ofwel vrij baan ofwel een auto voor zich die snel genoeg is om een goede slipstream te pakken. Het wordt weleens spannend in de laatste sector wanneer er een snelle jongen aan komt terwijl andere coureurs op zoek zijn naar een gat.

Maar ook op andere plekken op de baan komen auto’s elkaar. Zo komt Piastri bijvoorbeeld een trage Hamilton tegen in de tweede chicane. Weg ronde voor de McLaren. Later klaagt Verstappen over het verkeer in de tweede sector. De Nederlandse coureur wil graag een vrije ronde zodat hij goed weet hoe de auto aanvoelt zonder auto’s voor hem. Ook voor Max Verstappen geldt de titel van een nummertje van The Rolling Stones: je kunt niet altijd krijgen wat je wilt.

Pérez crasht en rijdt zich vast

Met nog tien minuten te gaan, pleurt Sergio Pérez zijn RB19 in de bandenstapel. In de laatste bocht – die puristen Parabolica noemen – komt Pérez te ver naar buitenkant van de bocht en komt daar de grindbak tegen. Achterwaarts raakt Pérez de muur. Vervolgens wil de teamgenoot van Verstappen terug de baan op komen. Gedurende deze poging rijdt Pérez zich vast in het grind. Net als in het begin van de sessie krijgen we een rode vlag.

Na de schuiver van Pérez duurt VT2 nog maar vier minuten. Toch komen alle coureurs nog een keer naar buiten. Je begrijpt dat het daardoor weer druk is op de baan. Aan het einde van de sessie heeft Carlos Sainz de snelste rondetijd neergezet. Zijn oud-teamgenoot Lando Norris volgt op 0,019 seconden afstand. Verstappen moet genoegen nemen met P5. Hij heeft zijn gewilde vrije ronde niet gekregen.

Op basis van de eerste twee trainingen in Monza geven we Red Bull, Ferrari en McLaren de titel ‘favorieten voor de overwinning’ in Italië. De voorbereiding van Verstappen is in ieder geval niet optimaal. Misschien kan dat nog een probleem voor de wereldkampioen zijn. Of hopen we gewoon teveel op wat spanning vooraan?

Uitslag van de 2e vrije training in Monza

 1. Sainz
 2. Norris
 3. Pérez
 4. Piastri
 5. Verstappen
 6. Leclerc
 7. Albon
 8. Alonso
 9. Russell
 10. Hülkenberg
 11. Magnussen
 12. Bottas
 13. Gasly
 14. Tsunoda
 15. Ocon
 16. Sargeant
 17. Hamilton
 18. Lawson
 19. Zhou
 20. Stroll

Hoe laat begint F1 op Monza?

Zaterdag
3e vrije training: 12:30 uur – 13:30 uur
Kwalificatie: 16:00 uur – 17:00 uur

Zondag
Race: 15:00 uur

Advertentie

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Advertentie