Vele zelfbenoemde experts uit het binnen- en buitenland kroonden de GP van Nederland tot de beste race tot nu toe in 2023. Het spektakel kwam voornamelijk door de wisselende weersomstandigheden. Ook het lastig in te schatten Hollandse weer kon Verstappen er niet van weerhouden om te winnen. Je hebt vast gehoord dat het de negende keer op rij was dat Verstappen won waardoor hij gelijk komt met Vettel als het gaat om de meeste races achter elkaar gewonnen.

Om het record van de Duitse milieuactivist af te pakken, moet Verstappen dit weekend de beste zijn op het Autodromo Nazionale Monza waar de GP van Italië 2023 wordt verreden. Net als de voorgaande races kunnen we niet anders zeggen dan dat we verwachten dat Verstappen het wel weer zal flikken. Zowel coureur als auto stijgen boven alles en iedereen uit.

Wat moet ik weten over de GP van Italië 2023?

Het circuit in Monza bestaat vrijwel alleen maar uit rechte stukken met chicanes ertussen. De teams stellen hier de auto zo af dat er zo min mogelijk downforce wordt genereerd. Daardoor gaan de auto’s harder op de rechte stukken. Je zult daardoor dit weekend zien dat de achtervleugels extreem plat liggen.

Monza

Dit bedoelen we met rechte stukken met chicanes ertussen | Foto: © Mercedes

Net als in Hongarije voert de FIA een proef uit met het bandenreglement. Iedere coureur krijgt drie sets harde banden, vier sets mediums en vier sets van de zachte band voor het hele weekend. Tijdens de kwalificatie mogen de coureurs niet zelf kiezen op welke bandensoort ze rijden. Gedurende Q1 mag er alleen op de harde band worden gereden, bij Q2 alleen op de mediums en het laatste deel ga je alleen de zachte banden zien.

Zullen we hem er nog maar eens tegenaan gooien? Wij denken dat Red Bull en Verstappen het snelst zullen zijn dit weekend. Wederom zal de concurrentie achter Red Bull moeten knokken voor de titel best of the rest. Ferrari zou het in de thuisrace goed moeten doen. Het laatste circuit waar we reden waar de auto’s op lage downforce werden afgesteld, is Oostenrijk. Toen werd Ferrari tweede en derde in kwalificatie en pakte Leclerc P2 in de race.

Voor wie staat er veel op het spel?

Vooraan liggen de Verstappen en Pérez ver uit elkaar. Daarachter strijden Alonso en Hamilton om plaats drie. Alonso leidt nu met 168. Hamilton heeft 156 punten gescoord. Achter hen volgt Sainz met 102 punten. Russell en Leclerc scoorden beide niet in Zandvoort en blijven daardoor allebei staan op 99 punten.

Verder zal er weer veel op het spel staan voor Liam Lawson. AlphaTauri heeft bekendgemaakt dat de talentvolle Nieuw-Zeelander het stoeltje van Ricciardo warmhoudt totdat Ricciardo is genezen van zijn blessure. Lawson wist zich knap naar een dertiende tijd te rijden in een erg uitdagende race. Wellicht dat Lawson, net als De Vries in 2022, indruk kan maken op verschillende teambazen tijdens de race in Monza.

Liam Lawson GP van Nederland 2023

Wat zegt Max Verstappen?

‘Monza is het type circuit dat ik leuk vind: hoge snelheid, geweldige remzones en het heeft een unieke sfeer. Hier racen, met snelheden tot 360 km/u, geeft een geweldig gevoel’, zegt Verstappen op Verstappen.com.

Hoe is het weer op Monza in Italië?

Zoals het er nu (woensdag 30 augustus) naar uitziet, blijft het droog in Monza. Het is wel iedere dag bewolkt. Daardoor zal het een stuk minder heet zijn dan andere jaren. Warm is het echter wel. Iedere dag geeft de thermometer tussen de 20 en 28 graden Celsius aan in Monza. Helaas dus geen spetterende taferelen zoals in Zandvoort wat het weer betreft.

Hoe laat begint F1 op Monza?

Vrijdag
1e vrije training: 13:30 uur – 14:30 uur
2e vrije training: 17:00 uur – 18:00 uur

Zaterdag
3e vrije training: 12:30 uur – 13:30 uur
Kwalificatie: 16:00 uur – 17:00 uur

Zondag
Race: 15:00 uur

Advertentie

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Advertentie