Als er een race is die Ferrari wil winnen, is het wel de thuisrace op Monza. En eerlijk is eerlijk: Ferrari zit er goed bij dit weekend. Carlos Sainz zette zowel in de tweede als de derde vrije training de snelste tijd neer. Ferrari heeft de snelheid over één ronde wel onder controle, maar hoe gaat dat morgen in de race zijn? Eerst maar eens zien of de Scuderia mee kan doen om pole-position tijdens de kwalificatie voor de GP van Italië 2023.

Voor de laatste keer leggen we even uit wat er dit weekend bijzonder is aan de kwalificatie in Monza. De FIA houdt een experiment om te kijken of een nieuw format zorgt voor meer spanning. Dit format houdt in dat de coureurs in het eerste deel van de kwalificatie alleen mogen rijden op de harde band. Bij Q2 mag je alleen de mediums gebruiken en in Q3 de zachte banden.

Q1

Alexander Albon begint lekker aan de kwalificatie voor de GP van Italië. Doordat de eerste snelle ronde van Verstappen wordt afgenomen door track limits, staat Albon op P1. Ook Alonso verliest zijn eerste snelle tijd omdat hij buiten de baan is geweest. Logan Sargeant komt prima mee met zijn uitblinkende teamgenoot. Sargeant staat aan het begin van de sessie op P5 met een achterstand van 0,2 seconden op Albon.

Wanneer Verstappen binnen de lijntjes blijft, rijdt hij alsnog de snelste tijd. Hij duikt een halve seconde onder de tijd van Albon. Ocon gaat wat te hard door de Ascari-chicane en komt daardoor aan het einde van de bochtencombinatie in het grind. De Alpine kan na zijn uitstapje gewoon door. Ocon vraagt nog wel even aan zijn team of ze schade aan de auto zien.

Aan het einde van Q1 gaat het hele spul nog een keer naar buiten voor een snelle ronde. Max Verstappen houdt de snelste tijd. Albon sluit als tweede aan op 0,088 seconden achterstand. Zijn teamgenoot Sargeant staat keurig vijfde. Bij Alpine is er geen feeststemming. Beide coureurs sneuvelen in Q1. Naast Gasly en Ocon vallen Zhou, Magnussen en Stroll af.

Q2

De banden met de gele ringen op de zijkant mogen uit de bandendekens. Direct bij het vrijgeven van de baan komen alle overgebleven coureurs de baan op, behalve de jongens van Mercedes. Na de eerste runs splitsen Albon en Leclerc de twee Red Bulls. De allersnelste is Carlos Sainz voor Max Verstappen. De Spaanse coureur is 0,044 seconden sneller dan Verstappen.

Natuurlijk willen alle coureurs weer zo laat mogelijk proberen om hun tijden te verbeteren. Verschillende coureurs krijgen de opdracht om zoveel mogelijk auto’s in te halen voordat de getimede ronde begint. Het zorgt gelukkig niet voor problemen. Verstappen is het snelst gevolgd door Leclerc, Sainz en Pérez. Afvallers in Q2 zijn Tsunoda, Lawson, Hülkenberg, Bottas en Sargeant.

Q3

De belangrijkste sessie van vandaag: het laatste deel van de kwalificatie voor de GP van Italië. Wie mag er morgen vanaf de eerste plaats beginnen? Max Verstappen begint in ieder geval slecht. Bij het uitkomen van de tweede chicane komt Verstappen net te ver naar buiten uit en raakt de grindbak. Verstappen maakt zijn ronde af en is zelfs met zijn uitstapje sneller dan Pérez. Russell en Albon duiken in het gat tussen de Red Bulls.

Sainz en Leclerc zijn wel sneller en zorgen daarmee voor een tijdelijke 1-2 voor Ferrari. De Tifosi viert alvast een feestje, maar er is nog tijd voor één snelle ronde. Verstappen komt in de eerste sector niet aan de tijden van de Ferrari’s. In het tweede deel is Verstappen wél sneller dan Leclerc, maar niet dan Sainz. Leclerc scherpt de snelste tijd aan met 0,1 seconde. Verstappen duikt daar weer onder, maar Sainz doet hetzelfde. Het verschil is maar 0,017 seconden, maar daar zal niemand mee zitten bij Ferrari. Carlos Sainz pakt pole op Monza!

Uitslag van de kwalificatie voor de GP van Italië 2023

 1. Sainz
 2. Verstappen
 3. Leclerc
 4. Russell
 5. Pérez
 6. Albon
 7. Piastri
 8. Hamilton
 9. Norris
 10. Alonso
 11. Tsunoda
 12. Lawson
 13. Hülkenberg
 14. Bottas
 15. Sargeant
 16. Zhou
 17. Gasly
 18. Ocon
 19. Magnussen
 20. Stroll

Hoe laat begint F1 op Monza?

Zondag
Race: 15:00 uur

Advertentie

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Advertentie