Alexander Albon verbaasde vriend en vijand door in de 1e vrije training als tweede finishen vlak achter Max Verstappen. Of Williams ook echt mee kan doen voor de podiumplaatsen? Daar hopen we tijdens de 2e vrije training voor de GP van Mexico 2023 achter te komen. Het is tevens de laatste kans voor de teams om de op-een-na zachtste bandensoort van volgend jaar te testen. Deze banden herken je doordat ze geen gekleurde ring op de zijkant hebben.

In de voorbeschouwing voor dit raceweekend stipten we kort aan dat het misschien zou regenen vandaag (al hadden we onze bedenkingen bij de weerstations die dit voorspelden). Toch blijken er wat druppeltjes uit de lucht te komen. In de laatste bocht, een snelle, scherpe rechterknik, valt er wat driftvocht. Het is niet genoeg om voor chaos te zorgen, maar toch. En voor we het vergeten: onze welgemeende excuses aan de eerder genoemde weerwebsites.

In het eerste gedeelte van de tweede oefensessie rijden alle coureurs op de prototypeband voor volgend jaar of de mediums. De rijders verzamelen dus data voor volgend jaar en voor de race. Verstappen is over één ronde het snelste op de banden met gele ringen gevolgd door Leclerc. Ongeveer op de helft van de 2e vrije training komen de zachte tevoorschijn in Mexico.

De hartslag gaat even omhoog bij Alonso

De coureurs durven nu ook wat meer risico te nemen. Fernando Alonso is een van deze coureurs en komt ongelofelijk goed weg. In de snelle rechts-links-rechts-sectie verliest zijn Aston Martin alle grip. Gelukkig voor Alonso en zijn monteurs is er genoeg uitloopruimte. Na een piroutte waarbij er veel rook van de vier banden komt, kan Alonso zijn weg vervolgen.

Geen focus op de kwalificatie door de regen

Helaas heeft de F1 nog geen graphic gemaakt waardoor we kunnen zien hoeveel benzine iedere coureur bij zich draagt. Daardoor weten we niet zeker hoezeer een coureur oefent voor de kwalificatie. Wat ook niet helpt, is de dreiging van regen. Teams willen nu zoveel mogelijk buiten blijven. Daarvoor heb je genoeg benzine nodig. Daarnaast gaat het de rest van het weekend niet regenen. De informatie voor de race is daardoor belangrijker dan de kwalificatie.

Daardoor is het lijstje hier beneden geen goede voorspelling voor de kwalificatie. We denken dat je de coureurs die nu niet staan waar ze horen te staan, er wel uit kunt pikken. Albon laat het wel een beetje afweten, al had hij in zijn snelste ronde wel een flink moment in dezelfde bochtencombinatie als Alonso. Daar zat dus nog wel wat tijdwinst in.

En met nog achttien minuten te gaan, valt de regen opnieuw. Wederom komt er niet genoeg uit de lucht om de coureurs over te laten stappen naar banden met groeven. Waar het wel voor zorgt, is dat de coureurs buiten blijven op mediums. De tijden op de zachte banden worden dus niet meer verbeterd. De sessie kan wel worden afgemaakt op droogweerbanden. Max Verstappen is wederom de snelste.

Uitslag van de 2e vrije training voor de GP van Mexico 2023

 1. Verstappen
 2. Norris
 3. Leclerc
 4. Bottas
 5. Pérez
 6. Ricciardo
 7. Hamilton
 8. Ocon
 9. Piastri
 10. Russell
 11. Sainz
 12. Tsunoda
 13. Zhou
 14. Albon
 15. Hülkenberg
 16. Gasly
 17. Sargeant
 18. Stroll
 19. Magnussen
 20. Alonso

Hoe laat begint F1 in Mexico?

Zaterdag
3e vrije training: 19:30 uur – 20:30 uur
Kwalificatie: 23:00 uur – 00:00 uur

Zondag
Race: 21:00 uur

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)