We hebben afgelopen zondag erg genoten van de GP van Amerika. Voor het eerst sinds de GP van Singapore wisten we tot het einde van de race niet zeker wie als eerste over de streep zou komen. Max Verstappen had net genoeg marge om voor Lewis Hamilton te blijven en zo zijn vijftigste overwinning in de F1 te halen. Dit weekend reist het circus zuidwaarts voor de GP van Mexico 2023.

De F1 komt – met een aantal pauzes tussendoor – sinds 1962 langs op het Autódromo Hermanos Rodríguez. Het circuit is vernoemd naar de broers Ricardo en Pedro Rodríguez die beide in de F1 hebben gereden. Max Verstappen gaat doorgaans vrij aardig op deze baan. Van de laatste vijf races in Mexico won Verstappen er vier. Alleen in 2019 werd hij verslagen. Toen had hij in de eerste ronde een lekke band.

Wat moet ik weten over de GP van Mexico 2023?

Het circuit wordt gekenmerkt door lange rechte stukken en ijle lucht. De lage hoeveelheid zuurstof in de lucht komt doordat het circuit op twee kilometer boven de zeespiegel ligt. Dit brengt verschillende problemen met zich mee. Er is bijvoorbeeld minder lucht voor de koeling. Daarom zullen de auto’s grotere luchthappers krijgen bij de remmen.

Autodromo Hermanos Rodriguez

Het circuit heeft drie DRS-zones. Dat wordt achtervleugeltje open, zwaaien en ervoorbij | Foto: © Mercedes

Daarnaast is er minder luchtweerstand. De auto’s worden hierdoor minder hard richting de grond geduwd. Voor zoveel mogelijk grip in de bochten staan de vleugeltjes voor zoveel mogelijk downforce afgesteld. Omdat er weinig luchtweerstand is, halen de auto’s nog steeds hoge topsnelheden op de rechte stukken. Valtteri Bottas haalde zelfs in Mexico de hoogste topsnelheid ooit gemeten tijdens een F1-race. Bottas haalde in 2016 een topsnelheid van 372,5 km/u.

Natuurlijk doet Verstappen weer vooraan mee. Het remprobleem waarmee Verstappen in Amerika kampte, zal inmiddels verholpen zijn, denken we. Achter Verstappen blijft het ieder weekend een raadsel wie het snelste gaat zijn. Waarschijnlijk zal het gaan tussen Mercedes, Ferrari, McLaren en wellicht Aston Martin, Williams en Alpine. En natuurlijk Pérez, die een thuiswedstrijd speelt.

Voor wie staat er veel op het spel?

Hamilton en Leclerc zullen wat goed willen maken na hun diskwalificatie in Austin. Hamilton heeft de punten hard nodig in de strijd om de tweede plaats. De Mercedes-coureur heeft nu 201 punten, Pérez op de tweede plaats heeft er 240. Verder zal Alonso moeten vrezen voor zijn vierde plaats. Zijn Aston Martin kreeg een update in Amerika. Nog voor de start van de race verwijderde Aston Martin de update, omdat de auto langzamer bleek. Alonso staat nu nog vierde, maar Sainz loopt ieder weekend een stukje in.

Bij de teams gaat het bovenin om de tweede plaats tussen Mercedes en Ferrari. Zij staan respectievelijk op 344 en 322 punten. Onderin staat Williams op de zevende plaats met 26 punten en Alfa Romeo heeft er zestien. Het duel om niet laatste te worden, gaat tussen Haas en AlphaTauri. Haas heeft met vier races plus één sprintrace een voorsprong van twee punten.

Wat zegt Max Verstappen?

Op Verstappen.com zegt de kampioen: ‘Het is een circuit met veel snelle stukken en weinig bochten. De eerste twee gedeelten zijn een beetje te langzaam naar mijn smaak. Je hebt daar veel tractie nodig en een auto die goed over de kerbstones gaat. De snelle slingers zijn het mooiste gedeelte. Het andere gedeelte dat ik mooi vind is het stadiongedeelte. Dat is echt gaaf om doorheen te rijden.’

Hoe is het weer in Mexico-Stad?

Op het moment van schrijven is de orkaan Otis aan land gekomen in Mexico. Volgens verschillende weerstations gaat Otis geen invloed hebben op de GP van Mexico van 2023. Misschien vallen er op vrijdag wat regendruppels, maar je hoeft niet te vrezen voor een afgelasting van het raceweekend. Op zaterdag en zondag zou het droog moeten zijn met een graadje of 25.

Hoe laat begint F1 in Mexico?

Vrijdag
1e vrije training: 20:30 uur – 21:30 uur
2e vrije training: 00:00 uur – 01:00 uur

Zaterdag
3e vrije training: 19:30 uur – 20:30 uur
Kwalificatie: 23:00 uur – 00:00 uur

Zondag
Race: 21:00 uur

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)