Tijdens de 1e vrije training in Mexico vallen er verschillende jeugdige coureurs in. Voor 2022 introduceerde de FIA een regel waardoor alle teams verplicht één vrije training, een onervaren coureur moeten laten rijden. De coureur mag niet meer dan twee GP’s hebben gereden. Wij, Markus Winkelhock en Kermit de Kikker vallen dus onder deze regels. Maar ook de coureurs die vandaag instappen.

Magnussen maakt plaats voor Oliver Bearman, Jack Doohan rijdt in de auto van Pierre Gasly, Frederik Vesti valt in voor Russell, Bottas staat aan de zijlijn voor Théo Pourchaire en Isack Hadjar mag rijden in de auto van Tsunoda. Om het voor de talenten nog wat ingewikkelder te maken, mogen de teams vandaag de C4-band voor volgend jaar. Deze band wordt in 2024 de op-een-na zachtste band.

Veel problemen tijdens de 1e vrije training in Mexico

Max Verstappen lijkt zijn remprobleem te hebben overgedragen aan Alfa Romeo. Invaller Pourchaire meldt bij de start van de training een probleem met de remmen. Na een bezoekje aan de pits is het probleem niet weg volgens de jonge Fransman. Een nieuw stuur moet het probleem oplossen, maar ook de ronde hierna blijft de complicatie. Uiteindelijk kan Pouchaire niet één ronde rijden.

Ook Carlos Sainz heeft problemen met zijn stuur. Zijn Ferrari heeft een hydraulisch defect waardoor de stuurbekrachtiging is uitgeschakeld. Sainz kan terugkomen naar de pits, maar snijdt daarvoor alle bochten af terwijl hij in laag tempo richting het einde van de ronde rijdt. Ook Lando Norris begint niet vlekkeloos. Bij het uitrijden van de pitbox maakt zijn Mercedes-motor veel meer toeren dan normaal. Zowel coureur als team weten niet waar het aan ligt. Vreemd.

Albon verrast positief

Over één ronde is Verstappen de snelste gevolgd door Albon. Normaal gesproken zou je zeggen ‘ah ja, rechte stukken, daar gaat de Williams goed op’. Klopt, maar gek genoeg is Verstappen sneller op de rechte stukken en Albon in de bochten. Aan het einde van de oefensessie is Albon in zijn snelste ronde 0,095 seconden trager dan de snelste tijd van Verstappen.

Mogen we na de 1e vrije training stellen dat het met de snelheid over een ronde wel snor zit bij de Williams-coureur? Misschien is dat nog wat te vroeg. Laten we eerst even VT2 afwachten wanneer alle coureurs een kwalificatiesimulatie doen. Trouwens, Oliver Bearman is met een vijftiende plaats de snelste nieuwkomer. Die kan de 18-jarige Brit in z’n binnenzak steken.

Uitslag van de 1e vrije training voor de GP van Mexico 2023

 1. Verstappen
 2. Albon
 3. Pérez
 4. Norris
 5. Leclerc
 6. Piastri
 7. Sainz
 8. Riciardo
 9. Ocon
 10. Stroll
 11. Hamilton
 12. Hülkenberg
 13. Zhou
 14. Sargeant
 15. Bearman
 16. Alonso
 17. Hadjar
 18. Doohan
 19. Vesti
 20. Pouchaire

Hoe laat begint F1 in Mexico?

Vrijdag
2e vrije training: 00:00 uur – 01:00 uur

Zaterdag
3e vrije training: 19:30 uur – 20:30 uur
Kwalificatie: 23:00 uur – 00:00 uur

Zondag
Race: 21:00 uur

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)