Het gaat Verstappen vooralsnog vlekkeloos af. In iedere training was de Nederlandse coureur het snelste van iedereen. Achter de kampioen van dit jaar staat een nieuwe concurrent op. Alexander Albon en Williams hebben wat gevonden waarmee ze erg snel zijn. Maar dat was nog maar oefenen. Nu gaan we zien of we Albon ook echt zo snel is in de kwalificatie voor de GP van Mexico 2023.

Q1

Wederom gaat het tijdens de kwalificatie van belang zijn om zo laat mogelijk, een zo snel mogelijk rondje neer te zetten. De baan warmt op waardoor er meer grip is en je dus makkelijker een snelle rondetijd neerzet. AlphaTauri heeft nog een trucje om sneller te gaan: de slipstream. Tsunoda rijdt voor Ricciardo uit om de wind weg te halen. En het werkt ook nog, want Ricciardo eindigt als derde.

Aan het eind, wanneer de baan dus optimaal is, wil iedereen de baan op. Verstappen staat vooraan in de pitlane en wacht extra lang met naar buiten gaan om een gat te laten vallen. De wedstrijdleiding is dit opgevallen en gaat hier na de kwalificatie naar kijken. Ook gaan de stewards kijken naar Hamilton, Sargeant en Tsunoda. Zij zouden niet van het gas zijn gegaan onder de gele vlag.

De grote verliezer van Q1 is Lando Norris. Door foutjes in twee ronden heeft hij nog maar één mogelijkheid. In zijn laatste ronde spint Alonso waardoor er een gele vlag komt. Hierdoor moet Norris zijn ronde afbreken. Ook Sargeant, Stroll, Magnussen en Ocon vallen uit.

Q2

‘Die slipstream, dat ging wel lekker in Q1’, denken ze bij AlphaTauri. Dus ze doen het in Q2 gewoon nog eens over. Ricciardo rijdt, ongetwijfeld met een smile van oor tot oor, naar de vierde tijd. Zo vrolijk als ze bij AlphaTauri zijn, zo slecht is de sfeer bij Williams. Voorafgaand ging Albon als een speer. Nu is de Williams onrustig, onbetrouwbaar en onvoorspelbaar. ‘Er moet schade zijn’, denkt de coureur hardop over de radio.

Net als aan het einde van het eerste deel blijven ook in de laatste minuten van Q2 lang in de pitstraat staan. Het is een zooitje, maar zou de wedstrijdleiding iedereen geen straffen die een seconden of tien langer blijft staan dan normaal? Daar gaan we waarschijnlijk pas na de kwalificatie in Mexico achter komen.

Albon wist, ondanks zijn problemen, toch naar de top tien te rijden. Helaas blijkt hij tijdens zijn ronde buiten de baan te zijn geweest en dus wordt zijn tijd afgepakt. Jammer voor Williams. Verder blijven Alonso, Hülkenberg en Gasly in Q2 hangen. Daarnaast moet Ricciardo het nu in z’n eentje gaan doen doordat adjudant Tsunoda ook uitvalt. Laten we Q2 positief afsluiten: er staan twee Alfa’s in Q3!

Q3

Daniel Ricciardo laat zien dat hij de slipstream van Tsunoda. Na de eerste snelle rondjes staat Ricciardo vierde. Wie ook verrassend uit de hoek komen, zijn de Ferrari’s. Het hele weekend rijden Leclerc en Sainz in schaduw van Verstappen. Na de eerste runs zijn Leclerc en Sainz sneller dan de Red Bull. Kunnen ze dit herhalen in de twee en laatste set kwalificatierondjes?

Verstappen krijgt te horen dat de baan minder warm is. Nu een nog sneller tijd noteren wordt lastig. Sainz is de eerste die zijn laatste kwalificatieronde begint. Hij en Leclerc gaan niet sneller. Verstappen komt 0,097 seconden te kort voor pole. Verstappen eindigt als derde. Zo zie je maar weer: trainingen zeggen vrij weinig. Ricciardo pakt knap de vierde plaats voor Pérez. Vergeet echter niet dat er nog een aantal coureurs worden beoordeeld door de stewards om uiteenlopende redenen. Wellicht dat de startopstelling vannacht nog wordt aangepast.

Update 02.30: Max Verstappen krijgt geen straf voor het stilstaan in de pits. Ook Russell en Alonso werden hiervoor bekeken en krijgen ook geen straf.

Uitslag van de kwalificatie voor de GP van Mexico 2023

 1. Leclerc
 2. Sainz
 3. Verstappen
 4. Ricciardo
 5. Pérez
 6. Hamilton
 7. Piastri
 8. Russell
 9. Bottas
 10. Zhou
 11. Gasly
 12. Hülkenberg
 13. Alonso
 14. Albon
 15. Tsunoda
 16. Ocon
 17. Magnussen
 18. Stroll
 19. Norris
 20. Sargeant

Hoe laat begint F1 in Mexico?

Zondag
Race: 21:00 uur

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)