Door overstromingen moest de race in Italië vorige week in z’n geheel geannuleerd worden. Deze race wordt ooit nog ingehaald, maar het is nog niet duidelijk wanneer. Eerst gaat de focus dus naar de F1-race in Monaco, die aankomend weekend gereden wordt. Voorheen begonnen de trainingen al op donderdag, maar tegenwoordig houdt Monaco ook gewoon vrijdag, zaterdag en zondag aan.

Het is een ouderwets format, dus geen gekke sprintraces dit weekend. Wat er wel anders is, is dat de uitzending van de race voor het eerst geregisseerd wordt door de F1 zelf. Voorheen draaide de lokale zender Tele Monte Carlo aan de knoppen. Of je daar iets van gaat merken? Waarschijnlijk niet gigantisch veel.

Wat moet ik weten over de GP van Monaco?

Monaco is een totaal ongeschikte plek om met een F1-auto te rijden, en dat maakt het zo leuk. In de avond gaat het circuit open voor normaal wegverkeer, dus de volgende dag ligt er ineens meer of minder rubber op de baan, heeft er een scooter olie gelekt of ligt er ander vuil op de baan. Dit maakt het heel lastig voor de coureurs, want elk rondje is anders, maar leuk voor het kijkplezier.

Het nadeel is dan wel weer dat het circuit erg krap is. Inhalen is lastig, waardoor de kwalificatie vaak al min of meer aangeeft wat de eindstand van de race is. De GP van Monaco wordt ook weleens een paraderondje genoemd. Feit blijft dat het lange tijd de best bekeken race op de kalender is geweest. Het is zijn charme nog niet verloren, als je het ons vraagt.

Voor wie staat er veel op het spel?

Een foutje in Monaco kan je duur komen te staan. Als Verstappen hem in de muur zet en uitvalt tijdens de race, dan is de kans groot dat streetking Perez er met de winst vandoor gaat. En dan staat de Mexicaanse coureur ineens eerste in het kampioenschap – het verschil is maar 14 punten. Verder strijden Sainz en Russell om de vijfde plek.

Ook Nederlander Nyck de Vries moet even goed laten zien wat hij in huis heeft. De geruchten dat hij vervangen gaat worden als hij ondermaats blijft presteren, worden steeds luider. Wie weet kan hij in Monaco eindelijk wat puntjes pakken. Ook Sargeant staat nog op nul punten, maar we verwachten neit dat Monaco de plek is waar dat gaat veranderen.

Wat zegt Max Verstappen?

Op MaxVerstappen.com zegt de coureur: ‘Ik kijk ernaar uit om deze week weer te gaan racen. Niet racen in Imola was de juiste beslissing en ik weet dat die niet lichtvaardig is genomen, maar sommige dingen zijn natuurlijk belangrijker dan racen en dit was er daar een van.’

Hij gaat verder: ‘Vooruitkijkend naar Monaco, is de kwalificatie daar het belangrijkste, dus we moeten ervoor zorgen dat we in die sessie zo sterk mogelijk voor de dag komen. Het circuit in Monaco is ontzettend krap, nog meer dan op andere stratencircuits. Het is dus extreem lastig om hier een goede kwalificatieronde te rijden, maar tegelijkertijd erg gaaf.’

Hoe is het weer in Monaco?

De organisatie van de F1 houdt rekening met kans op regen op alle dagen. Een nat stratencircuit – al helemaal zo krap als Monaco – dat kan zorgen voor genoeg spektakel. Voor alle dagen is ongeveer 20 procent regen afgegeven. Wel is het een aangename 25 graden in het weekend, dus de kans dat het circuit opdroogt tijdens de race, is ook aanwezig.

Hoe laat begint F1 in Monaco?

Vrijdag
1e vrije training: 13:30 uur – 14:30 uur
2e vrije training: 17:00 uur – 18:00 uur

Zaterdag
3e vrije training: 12:30 uur – 13:30 uur
Kwalificatie: 16:00 uur – 17:00 uur

Zondag
Race: 15:00 uur

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)